Moş Crăciun cotizează la pensie

1Comentariu
Moş Crăciun cotizează la pensie
ORADEA – Guvernul încearcă să scoată bani şi din piatră seacă pentru a face faţă ultimelor măriri de pensii care au avut loc în noiembrie 2007 şi ianuarie 2008. Venituri pentru care sa pleteste CAS

Ultima soluţie găsită de guvernanţi este aplicarea impozitelor plătite pentru asigurări sociale (CAS) – 9,5%, şi contribuţia pentru şomaj – 0,5% la toate veniturile obţinute de angajaţi, în bani sau în natură.

Aceleaşi taxe – CAS de 19,5% şi şomaj de 1%, le vor plăti şi angajatorii. Astfel, cadourile oferite femeilor de 8 Martie sau copiilor de Moş Crăciun vor fi mai scumpe cu circa o treime. La acestea se adaugă impozitele pe venit aplicate angajaţilor şi pe profit aplicate angajatorilor, fiecare de câte 16%.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a decis să extindă numarul veniturilor pentru care atât angajatul, cât şi angajatorul sunt nevoiţi să plăteasca impozit. „Am decis să mărim baza de impozitare pentru că bugetul asigurărilor sociale are nevoie de mai multe fonduri în condiţiile în care pensiile au fost majorate”, susţine Paul Păcuraru.

Impozite

Pe de altă parte, România este pe unul dintre primele locuri din Europa în ceea ce piveşte mărimea contribuţiilor şi impozitelor plătite pentru un salariu. Potrivit directorului executiv al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) Bihor impozitele pe care trebuie să le plătească angajaţii se ridică la 32,5%. „Este vorba despre contribuţia de asigurări sociale (CAS) – 9,5%, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) – 6,5%, contribuţia pentru şomaj – 0,5% şi impozitul pe venit – 16%”, ne-a precizat Leonica Bochiş.

Angajatorii, la rândul lor, plătesc CAS – 19,5%, CASS – 5,5%, şomaj – 1%, fond de garantare a salariilor – 0,25%, contribuţia pentru concedii medicale – 0,85%, impozitul pe profit – 16% şi dacă au dividende – 16%. Deci un total de 59,1%, impozite plătite doar de angajator. Rezultă că pentru un salariu, statul percepe un impozit de până la 91,6%.
Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor