Moş Nicolae aduce disponibilizare

3Comentarii
Moş Nicolae aduce disponibilizare
ORADEA – Pe 28 noiembrie apărea pe site-ul Ministerului Sănătăţii proiectul Hotărârii de Guvern conform căruia Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Oradea va fi transformat în secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

Azi, angajaţii spitalului au aflat cu înfrigurare că 15 dintre ei vor fi disponibilizaţi, în urma primirii Ordinului de Ministru conform căruia numărul de paturi a fost redus de la 140 la 100. În semn de protest, aceştia au organizat o adunare spontană care a avut ca scop sensibilizarea autorităţilor cu privire la situaţia lor incertă. „Cine ne garantează că personalul care va trebui restructurat va avea loc pe alte secţii ale Spitalului Judeţean? Vor trebui să plece 10 asistente, 3 infirmiere şi 2 angajaţi din rândul personalului TESA. Acum în prag de sărbători oamenii sunt foarte îngrijoraţi să nu rămână pe drumuri”, şi-a exprimat îngrijorarea Rodica Oros, liderul de sindicat din Spital.

Precipitare cu semne de întrebare

Deşi ordinul respectiv a fost emis de data de 1 decembrie, abia azi a fost adus la cunoştiinţă conducerii Spitalului de Boli Infecţioase. „Nu am avut nici o discuţie cu conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Bihor în ceea ce priveşte aceste reduceri dar nici despre transformarea noastră în secţie exterioară a Spitalului Judeţean. Pur şi simplu am fost puşi în faţa faptului împlinit”, a declarat dr. Sonia Drăghici, manager al Spitalului de Boli Infecţioase. Dr. Drăghici este nemulţumită de faptul că nu au fost informaţi din timp asupra acestui fapt, pentru a nu-i lua pe nepregătite. „Consider că această reformă e precipitată şi nu e corect condusă. M-am gândit chiar să-mi depun demisia”, conchide dr. Drăghici.

De cealaltă parte, dr. Ladislau Ritli, director al ASP Bihor susţine că nu vor avea loc nici un fel de disponibilizări. „Acolo nu era impusă normarea maximă. Şi nu se pune problema să plece din personal”, ne-a declarat dr. Ritli. Dr. Drăghici susţine însă că în cazul normării maxime vor avea loc aceste disponibilizări.

Supraîncărcarea secţiilor

O altă îngrijorare a personalului spitalului este cea legată de transformarea în secţie exterioară. „În prezent avem 114 pacienţi internaţi, deci depăşim numărul de paturi pe care îl avem conform Ordinului de Ministru. Într-un spital de boli infecţioase se impune existenţa unei rezerve epidemiologice. Dacă am avea acum mai multe toxiinfecţii alimentare, nu avem spaţii de rezervă. Pe viitor ne vom vedea obligaţi să limităm internările”, susţine dr. Drăghici. Multe semne de întrebare ridică şi efectuarea pe viitor a analizelor. „De ce s-au investit aproape 7 miliarde de lei în laboratorul de analize şi cel de radiologie dacă urmează ca analizele să fie făcute la laboratorul Staţionarului I, pentru că Staţionar II nu are laborator? Nu vor putea prelua toate probele microbiologice. Aici efectuăm sute de teste într-o săptămână pe marcheri diferiţi în cazul hepatitelor virale acute. La acestea se adaugă pe timp de vară şi cele peste 1.000 de analize coprobacteriologice”,  afirmă dr. Carmen Lepa, medic şef de laborator.

Investiţii în zadar?

Timp de un an, de când Spitalul de Boli Infecţioase a fost mutat de pe Bulevardul Magheru pe strada Tribunalului, nr.8, s-au investit peste 10 miliarde de lei în lucrările de renovare şi amenjare ale saloanelor şi laboratoarelor. „Am primit promisiuni de la Primărie că se vor face demersuri pentru construirea unui pavilion nou. S-a făcut un proiect în acest sens. Se pare că aceşti bani au fost cheltuiţi în zadar”, încheie dr. Drăghici.

Viorica Borz3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor