Moștenirea trebuie acceptată în termen de un an de la data deschiderii moștenirii

Matica Ramona avocat colaborator Doseanu&Asociatii
Matica Ramona avocat colaborator Doseanu&Asociatii
Opțiunea succesorală presupune scurgerea unui termen în care moștenitorul să se decidă dacă acceptă sau nu moștenirea, nimeni nu îl poate obliga în acest sens.

Durata în care moștenitorul își poate exercita opțiunea succesorală este de un an de la data deschiderii moștenirii, indiferent dacă este un succesibil cu vocație legală sau testamentară, sau dacă este o transmisiune universală, cu titlu universal sau cu titlu particular, indiferent dacă vin la moștenire în nume propriu sau prin reprezentare, și este aplicabil atât moștenitorilor chemați în primul rând la moștenire cât și succesibilii subsecvenți.

Dispozițiile vechiului cod civil prevedeau un termen de șase luni însă în practică s-a dovedit că un astfel de termen era prea scurt și de cele mai multe ori moștenitorii nu au acceptat moștenirea în acest interval.

Astfel că, noul cod civil a majorat termenul de opțiune succesorală la un an față de reglementarea anterioară.

Ca regulă, articolul 1103 alin. 1 Cod civil stabilește că termenul de opțiune succesorală curge de la data deschiderii succesiunii.

Cu titlu de excepții, articolul 1103 alin. 2 Cod civil prevede patru cazuri în care termenul de opțiune succesorală de un an se calculează de la alt moment, astfel:

1) de la data nașterii celui chemat la moștenire, dacă nașterea s-a produs după deschiderea moștenirii;

2) de la data înregistrării morții în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătorești de declarare a morții celui care lasă moștenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morții sau hotărârea de declarare a morții la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;

3) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moștenirii;

4) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocația sa la moștenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moștenirii0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !