Moşu’ va trece pe la unii dascăli

1Comentariu
ORADEA – În această lună, o bună parte din dascăli vor primi o mică atenţie din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MEC). Este vorba despre salariul de merit în anul 2008.

Acest salar reprezintă însă doar 15% din salarul de încadrare, iar acolo unde este cazul se adaugă indemnizaţia de conducere sau sporul pentru învăţământul special. Din cei aproximativ 10.700 de dascăli din judeţul nostru doar circa 1.200 de dascăli pare-se că sunt merituoşi, având în vedere faptul că numai aceştia de pe urmă vor putea beneficia de salarul de merit.

Cadou mic, sarcini mari

Amintim faptul că pentru a putea beneficia de acest cadou dascălii trebuie să fi fost cuminţi în timpul anului, adică să-şi fi dus la îndeplinire sarcinile. Calitatea activităţii instructiv-educative şi desfăşurarea activităţii metodice, ştiinţifice şi culturale sunt cele două criterii fără de care profesorii nu-şi iau banii. În ceea ce priveşte primul criteriu, dascălii trebuie să-şi desfăşoare activitatea şi în rândul elevilor cu cerinţe educative speciale. Mai mult, ei trebuie să promoveze activitatea instructiv-educativă în rândul acestor copii. De asemenea, trebuie să aibă activităţi concrete de reducere a abandonului şcolar sau a delincvenţei juvenile, precum şi performanţe impresionante la concursuri şi olimpiade şcolare. Şi cum toate astea nu sunt de ajuns, dascălii mai trebuie să aibă şi responsabilităţi în plus la nivelul unităţii de învăţământ. Vizavi de criteriul al doilea, dovada unor cursuri de perfecţionare absolvite, elaborarea şi publicarea unor articole, studii sau cărţi de specialitate sunt absolut obligatorii.

Cine decide

În urma unui Ordin ministerial emis în noiembrie, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor a repartizat numărul de salarii de merit/unitate de învăţământ, astfel că fiecare şcoală, prin Consiliul de Administraţie, a stabilit o fişă de punctaj defalcat pentru fiecare categorie de personal. Pentru personalul didactic şi auxiliar, şcoala, respectiv consiliul profesoral este cel care dă ultimul cuvânt în ceea ce priveşte aprobarea sau neaprobarea dosarului. Conducerea şcolii primeşte salarul de merit cu acordul ISJ. Urma ca până ieri atât personalul didactic cât şi cel auxiliar să depună o cerere, fişa de evaluare şi un raport de autoevaluare la unitatea şcolară pentru a primi acest salar. Validarea şi afişarea rezultatelor se va face în data de 12 decembrie. Eventualele contestaţii se vor depune în perioada 12-14 decembrie, în termen de 3 zile de calendaristice de la data comunicării rezultatelor.

Ioana Iuhas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor