Motivaţia condamnării magistratului Mihai Viorel

ORADEA - Magistraţii Curţii Supreme au constatat că magistraţii Curţii de Apel Braşov au scos în evidenţă aspecte neesenţiale în ceea ce priveşte infracţiunile de corupţie pentru care fostul judecător Mihai Viorel a fost condamnat şi încarcerat la finele anului trecut.

„Soluţia de achitare a inculpatului Mihai Viorel pentru săvârşirea înfracţiunii de luare de mită (…) întrucât fapta nu a fost săvârşită de acesta este rezultatul unei grave erori de fapt determinate de greşita apreciere a probelor, prin denaturarea lor. Instanţa de fond, după o expunere nesistematizată şi o analiză greoaie a mijloacelor de probă, se axează pe sublinierea unor inadvertenţe între declaraţiile martorilor audiaţi în cauză în faza de urmărire penală şi respectiv, de judecată, apreciind ca esenţiale unele contradicţii privind iniţiativa demersurilor făcute de martorul denunţător”, se arată în decizia motivată a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii instanţei supreme au criticat şi modul în care instanţa de fond a renunţat la depoziţia unui martor, apreciind că aceasta a fost obţinută ilegal de anchetatorii anticorupţie.

Fostul Judecător orădean Mihai Viorel a condamnat în noiembrie 2007 la patru ani de închisoare. Magistratul a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în ianuarie 2004. Din rechizitoriu reiese că magistratul ar fi pretins şi primit, în cursul anului 1998, 150.000 de mărci germane pentru a da o soluţie favorabilă în cazul lui Viorel Pop, zis „Uscatu”, cercetat pentru şantaj şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Anchetatorii au stabilit că judecătorul a primit banii de la soţia lui Viorel Pop, prin intermediul lui Matei Cornel – arestat şi trimis în judecată de Parchetul Naţional Anticorupţie într-un alt dosar de corupţie aflat pe rolul Tribunalului Bihor. După ce a intrat în posesia banilor judecătorul care era preşedinte al completului de judecată, a admis recursul lui Viorel Pop, care era arestat preventiv, şi a dispus punerea sa în libertate pe cauţiune, iar un an mai târziu a admis apelul aceluiaşi inculpat şi a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Judecătorul a fost denunţat însă de soţia lui Pop şi de intermediarul Matei Cornel. În denunţul său, intermediarul susţine că s-a întâlnit cu judecătorul a casa de vacanţă a acestuia de la Arieşeni, prima dată cînd acesta i-a fixat „taxa” pentru serviciul ce urma să i-l facă lui Viorel Pop, iar apoi pentru a-i duce banii. Judecătorul nu a vrut însă să primească banii la el acasă, întrucât se temea să nu fie urmărit, aşa că i-a cerut lui Matei să lase banii la biroul avocatului Alexandru Butuc. Matei a povestit anchetatorilor că a ascuns banii într-o pungă de cafea, pe care a lăsat-o în cabinetul avocatului, de unde a fost luată de magistrat. În timpul audierilor, Alexandru Butuc a negat că ar fi ştiut de bani şi a spus că a trimis pachetul de cafea grefierilor de la Tribunalul Bihor prin intermediul asistentului său.

Mihai Viorel a demisionat din magistratură în 2002, după ce Parchetul a început pe numele lui o anchetă, fiind suspectat de favorizarea infractorului. În acelaşi dosar mai era cercetat un alt judecător, Adrian Popa, însă au fost scoşi de sub urmărirea penală.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !