Mozart, pe gustul elevilor

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
1Comentariu
Mozart, pe gustul elevilor
Elevii din Bihor s-au întrecut în cunoștințe muzicale legate de viața și opera marelui compozitor austriac, W.A.Mozart.

Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” a fost gazda Concursului județean „Mozart, geniu muzical” care face parte din Proiectul Educativ cu același titlu. Partener în cadrul proiectului a fost și Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, care a realizat o expoţie cu CD-uri, cărţi şi planşe despre Mozart.

Evenimentul a avut loc la mijlocul săptămânii (20 aprilie), iar printre activitățile din cadrul proiectului s-au numărat „Terapia prin muzică” sau „Meloterapia”, unde participanții au putut experimenta trăirile afective generate de audierea muzicii lui Mozart fie prin intermediul CD player-ului sau al instrumentelor muzicale, urmând să realizeze creaţii literare pe marginea acestui subiect.

Concursul s-a desfășurat pe 2 secțiuni: istoria muzicii (proba de teoria muzicii și proba de audiție muzicală) și secțiunea de prezentare power point (culegerea informațiilor de pe internet și consultarea obligatorie a minim o carte împrumutată de la bibliotecă).

„Concursul a fost unul educativ pentru că juriul a corectat după un barem de notare care a fost comunicat elevilor, urmând ca apoi să se analizeze şi să se comunice ce a fost corect şi unde au apărut eventualele greşeli. Din impresiile culese de la concurenţi am aflat că acest concurs a avut un impact pozitiv asupra lor şi fiind o activitate din cadrul „Şcoala altfel”, elevii din judeţ au avut posibilitatea de a se deplasa în cadrul unei drumeţii, iar la finalul concursului elevii au primit diplome”, a mai spus Gabriela Năstase.

Pe parcursul proiectului organizatorii au urmărit identificarea trăirilor afective personale ale elevilor; conştientizarea necesităţii unei audieri eficiente; stimularea şi promovarea modalităţilor variate de exprimare (creaţii muzicale, literare, plastice), a înclinaţiilor, aptitudinilor şi talentelor artistice ale elevilor.

Conform organizatorilor concursul a avut loc și datorită faptului că anul acesta se împlinesc 260 ani de la nașterea compozitorului austriac W.A.Mozart şi că aniversarea de anul acesta s-a dorit a fi în mare măsură un prilej de educaţie muzicală pentru ca elevii să intre în bibliotecile cu care s-a încheiat un parteneriat (Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”) ca să citească cărţi despre viaţa sau activitatea compozitorului și să asculte CD-uri cu muzica lui. Ca și partener în cadrul acestui proiect, am participat la concertele de promovare a muzicii acestui mare compozitor clasic organizate de Filarmonica de Stat.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor