Mozart și o vioară, la Filarmonică

De Alexandru Guiaș
Mozart și o vioară, la Filarmonică
© Cristina Anghelescu și Romeo Rîmbu, protagoniștii serii Foto: Alex Guiaș
Filarmonica de Stat din Oradea îi așteaptă pe iubitorii de muzică la un concert în care vioara va fi regină.

Astfel, orădenii care îndrăgesc muzica clasică sunt invitați joi, de la ora 19:00, în sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat din Oradea, la un concert interesant, ofertant, divers.

Cu acest prilej, orchestra simfonică a pregătit un program deosebit. Concertul va începe cu „Divertismentul pentru orchestră de coarde” de Adrian Iorgulescu, reprezentant al compozitorilor români contemporani. A doua lucrare va fi „Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră în Re major” de Wolfgang Amadeus Mozart. Cu toate că implică multă virtuozitate din partea violonistului, această lucrare apare mai rar pe scenele filarmonicilor, deși concertul de vioară reprezintă în creaţia mozartiană o sinteză a modelelor italiene şi franceze ale genului.

În partea a doua va fi ascultată suita „Abdelazer” de Henry Purcell și „Variaţiuni şi fugă pe o temă de Purcell” de Benjamin Britten, lucrarea având subtitlul „Ghid de orchestră pentru tineret”, fiind concepută ca ilustrație muzicală pentru filmul „Instrumentele orchestrei”.

Partea solistică a concertului de Mozart va fi interpretată de Cristina Anghelescu, solistă a Societăţii Naţionale de Radiodifuziune din Bucureşti, artistă cu o deosebit de bogată experienţă, bucurându-se de o binemeritată apreciere atât în ţară, cât şi peste hotare, făcând parte din elita violoniştilor români. Având un ton remarcabil, o tehnică performantă, sigură şi experimentată, cu un repertoriu amplu, de la muzica preclasică la cea contemporană, violonista a fost distinsă cu importante premii internaţionale. Conducerea muzicală a concertului va fi asigurată de dirijorul Romeo Rîmbu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !