Mult zgomot, pentru nimic

1Comentariu
Mult zgomot, pentru nimic
ORADEA – Reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Ministerului Mediului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Prefecturii, ONG-urilor, Universităţii din Oradea şi simpli cetăţeni au fost azi prezenţi la dezbaterea legată de Grădina Zoologică.

După două ore de discuţii, cei prezenţi în sală au aflat care este istoricul Grădinii Zoologice, cum arată alte asemenea locaţii de peste hotare şi mai ales ce legislaţie ar trebui să respecte cea din oraşul de pe Criş, pentru a fi reamenajată după normele UE. S-a pierdut din vedere însă esenţialul: care va fi soarta Zoo Oradea de acum încolo.

Doar vorbe

Marcel Boloş, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, a făcut o comparaţie cu grădinile din Târgu Mureş, Berlin, Toronto sau Debrecen.

„La Grădina Zoologică din Oradea aspectul de prizonierat este întâlnit la tot pasul, sentimentul de îngrădire a animalelor şi de închidere a lor în cuşti. Tot ce găzduieşte Grădina Zoologică ar trebui să aibă un comportament cât mai natural” este de părere Marcel Boloş.

Călin Mocan, directorul APM Bihor a arătat că în ultimii trei ani, după verificarea din 2005 şi cea a Gărzii de Mediu din 2007, au fost îndeplinite doar parţial procedurile de conformare.

În prezent la Zoo Oradea, există 91 de specii de animale şi 812 exemplare, cifre mult prea mari, raportate la dimensiunea locului, susţin o parte din cei prezenţi la masa dezbaterii.

„Ceea ce este acum la Grădina din Oradea nu corespunde. Cred că sunt necesare minimum 10 ha pentru aceste animale, cu tendinţa de dezvoltare a vegetaţiei spre un parc dendrologic” declară Anna Marossy, biolog şi membră a Societăţii Române de Ecologie.

În voia sorţii

Viorel Aştilean, administratorul Grădinii Zoologice din Oradea, din ultimii 35 de ani, susţine menţinerea Zoo pe actualul amplasament şi că s-ar mai găsi 3,8 ha de teren.

„Există spaţiu suficient pentru încă 20 de specii. Grădina de la Oradea e unică în ţară şi în Europa, pentru că toate animalele aunt repartizate sub bol vegetal, iar 50% dintre ele sunt libere. Restul nu se află în cuşti, ci în holiere, badocuri şi habitate”, spune Viorel Aştilean.

Planul de fezabilitate aprobat de Consiliul Local şi realizat în ianuarie 2008, ar trebui modificat, deoarece în momentul în care a fost făcut, erau mai puţine animale, de exemplu cei 11 lei de atunci s-au înmulţit, acum sunt 16 şi necesită spaţiu mai mult. „Au fost făcute şapte studii. Ultimul, cu două soluţii, atât pentru vechiul amplasament, cât şi pentru unul nou, au fost aprobate de ministerul de resort” spune proiectantul Rovert Stănescu. Pentru actualul spaţiu, proiectantul susţine că sunt necesare doar 2,3 ha de teren, reamenajate însă. În acest caz, unele exemplare ar trebui mutate. Dacă Zoo ar fi amplasată în alt loc, terenul necesar ar fi de 10 ha. Un proiect ambiţios de reamenajare a fost schiţat şi de studenţii şi profesorii Universităţii din Oradea, care însă au rămas doar la stadiul de prezentare.

Viceprimarul Oradiei a concluzionat. „Soarta Grădinii Zoologice este un obiect major pentru administraţia locală şi pentru orădeni, de aceea nu trebuie să renunţăm la ea. Studiul de fezabilitate nu e inutil, dar trebuie completat. Decizia finală va aparţine Consiliului Local. Dacă va fi păstrat vechiul amplasament, trebuie mărit spaţiul. Construirea pe alt spaţiu va necesita cel puţin trei ani” a spun Biro Rozalia.

 

Carmen Brehoi1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor