Multe concedieri colective

Multe concedieri colective
Cei care angajează şomeri pe locuri nou create sunt scutiţi de plata contribuţiilor către stat.

Valurile de concedieri colective în Bihor continuă. Conform Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, în luna ianuarie angajatorii au trimis Agenţiei notificări privind intenţia de a concedia colectiv 392 de persoane. Efectiv au fost concediate 295. În februarie din cele 159 de persoane propuse spre disponibilizare au fost date afară 143. În cursul aceste luni sunt anunţate alte 371 de concedieri colective din care 208 la CFR Marfă. Pentru luna aprilie angajatorii au anunţat alte 299 de concedieri. „În perioada 7-30 aprile Bechetel a comunicat 1.101 de concedieri colective în judeţele Bihor, Cluj, Sălaj şi Bucureşti”, a precizat Daciana Nica, directorul coordonator adjunct al AJOFM Bihor.
În tot acest timp numărul şomerilor creşte vertiginos. La sfârşitul lunii februarie erau înregistraţi în Bihor 18.035 de şomeri, ceea ce înseamnă o rată a şomajului de 6,3%. Dintre aceştia 10.451 sunt indemnizaţi şi 7.584 sunt neindemnizaţi.

Ajutor

Pentru a veni în sprijinul şomerilor începând din această lună a intrat în vigoare Ordonanţa 13. Aceasta prevede că angajatorii care, în cursul anului 2010, încadrează în muncă şomeri, pe locuri de muncă nou create pentru o perioadă de cel puţin un an, beneficiază de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale aferente şomerilor încadraţi pentru o perioadă de şase luni.

 „Pentru a beneficia de această facilitate angajatorii trebuie să menţină raporturile de muncă cu cei încadraţi în baza acestei Ordonanţe timp de 12 luni. O altă condiţie este ca cei angajaţi să figureze în baza de date a Agenţiei ca şomeri de cel puţin trei luni”, a precizat Mirela Popa, jurist în cadrul AJOFM Bihor.

S.Al.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !