Multe „greseli nesemnificative”

Controlul privind exercitiul bugetar aferent anului 2004 efectuat de Curtea de Conturi la Primarie, regiile autonome, firmele aflate în proprietatea administratiei locale si institutiile de învatamânt a relevat o sumedenie de nereguli.

Raportul înaintat Consiliului Local cuprinde peste 50 de abateri, majoritatea constatate la Primarie (de exemplu, nedeclararea unor cladiri noi si nestabilirea impozitului aferent, nestabilirea si neîncasarea taxei pentru eliberarea autorizatiilor de construire, acordarea de drepturi salariale necuvenite, nevirarea contributiei individuale la fondul de asigurari de sanatate etc.).

Majoritatea constatarilor au fost acceptate de Primarie, prejudiciile fiind recuperate. Exceptie fac doar cele legate de FC Oradea. Astfel, expertii Curtii de Conturi sustin ca administratia locala a sponsorizat ilegal Fundatia Pro Bihor cu suma de 7,8 miliarde lei, la care se adauga dobânzi în valoare de peste 990 de milioane lei.

Alte abateri constatate sunt o donatie nelegala catre CS Petrom Marghita, plata nelegala a unor indemnizatii de transfer si neplata, respectiv neplata la termen a TVA-ului si a impozitului de profit. Valoarea cumulata a acestora din urma este 1,515 miliarde lei.

Polemici

Documentul a generat polemici îndelungate între alesi. Opozitia locala, prin vocea consilierilor Ioan Lazau, Mihai Manea si Silvia Suciu, a solicitat identificarea celor razpunzatori de abateri si luarea de masuri împotriva lor. Primarul Petru Filip a luat apararea functionarilor, bazându-si interventia pe ideea „numai cine nu munceste nu greseste”. „Aceste greseli sunt nesemnificative, raportate la valoarea patrimoniului gestionat si reprezinta doar 0,1% din buget”, a punctat Marcel Bolos, directorul Directiei Patrimoniu.

Consilierul Delorean Ioan Iulius a „desfiintat” în doua minute raportul de câteva sute de pagini, rezultat dintr-un control desfasurat pe durata a patru luni, afirmând nici mai mult si nici mai putin ca doar jumatate din continutul sau este adevarat.

Delorean nu si-a crutat nici colegii care solicitau sanctionarea celor care au gresit, afirmând ca acestia fac declaratii cu iz politic desi, spre deosebire de el, cu siguranta nu au parcurs raportul. Raportul fiind prezentat ca si informare, consilierii locali trebuiau doar sa-l ia la cunostinta.

Pengo Zoltan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !