Multe voturi nule: unii bihoreni au votat Țepeș, Vadim și… Duffy Duck!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
22Comentarii
Multe voturi nule: unii bihoreni au votat Țepeș, Vadim și… Duffy Duck!
Peste 5.000 de voturi nule în județul Bihor, reprezentând 2,1% din total. Îndeosebi orășenii au vrut să protesteze, astfel, față de candidați și clasa politică.

În județul Bihor, și-au exprimat valid opțiunea de vot 242.282 de alegători. Însă votul altor 5.181 de bihoreni a fost anulat!

„În cazul multora, intenționat și-au anulat votul. Sau nu au votat pe nimeni, sau i-au votat pe amândoi. Au fost câteva cazuri de voturi anulate pe care le putem pune în seama instruirii insuficiente a președintelui secției de votare și a celorlalți membri ai secției de votare, deoarece au fost buletine de vot clasificate ca nule doar pentru că aveau și alte mențiuni înscripționate”, ne transmite Ligia Oala, membru cu experiență în Biroul Electoral Județean.

Exces de zel în secții

Ligia Oala spune, de fapt, că în câteva zeci de situații s-a făcut exces de zel, comisia secției de votare anulând voturi fără motive temeinic întemeiate. „Principiul legii spune că dacă poți stabili intenția clară de vot, îl poți considera vot valabil. Votul trebuie interpretat în sensul de a produce efecte juridice, nu de a nu produce”, arată aceasta. De altminteri, un vot nu trebuie considerat nul doar pentru că, pe lângă faptul că a votat un candidat, alegătorul a ales „să se joace” cu ștampila și aiurea, pe buletin, în afara patrulaterelor. Sau că a avut diferite mențiuni de făcut, cu pixul pe buletinul de vot… „Cele mai multe voturi nule sunt din mediul urban. Pe Oradea au fost cele mai multe voturi nule. Minim 10 voturi nule pe fiecare secție, ceea ce indică o formă de protest”, ne transmite Ligia Oala.

Opțiuni exotice la vot

Au fost și buletine de vot cu mențiuni amuzante, ca mesaje de protest. Peste zece bihoreni l-au votat pe Vlad Țepeș, în diferite zone din județ. Alte figuri istorice cu cel puțin câte un vot în Bihor: Regele Mihai și Nicolae Ceaușescu. De asemenea, au mai fost votați Ion Rațiu, Vadim Tudor, iar între cei vii, Theodor Paleologu, proaspăt ieșit din cursă, sau chiar primarul Ilie Bolojan! A fost tăiat Werner Iohannis și trecut Bolojan, în interiorul patrulaterului. Alte opțiuni la mișto: Batman, Duffy Duck, Chuck Norris.22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor