Mulţi bihoreni hipertensivi

ORADEA - În acest sfârşit de săptămână, o dată cu ridicarea valorilor termice, zeci de bihoreni au avut nevoie de intervenţia medicilor de la Ambulanţă, din cauza tensiunii arteriale ridicate. Potrivit informaţiilor furnizate de către Serviciul Judeţean de Ambulanţă, peste 20 de bihoreni cu hipertensiune arterială (HTA) au avut nevoie de ajutor, la care s-au adăugat alte zeci cu diverse probleme cardiace.

La nivel naţional, potrivit ultimelor estimări, aproximativ opt milioane de români ar suferi de HTA.

După cum se ştie, hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori declanşatori ai bolilor coronariene. Afecţiunea este foarte periculoasă pentru că este asimptomatică. Pentru a preveni această afecţiune se recomandă măsurarea periodică a tensiunii arteriale. În cazul în care se constată valori ridicate, medicii cardiologi recomandă medicaţie.

Pericol de moarte

Hipertensiunea arterială (HTA) este de două feluri: primară şi secundară. HTA primară nu are o cauză determinantă şi se întâlneşte la majoritatea persoanelor. HTA secundară este determinată de o serie de afecţiuni, precum tumorile renale şi bolile cronice ale rinichilor, sau poate apărea în perioada de sarcină. HTA secundară este vindecabilă dacă sunt tratate cauzele.

„În cazul în care hipertensiunea nu se tratează, se poate ajunge la accidente vasculare cerebrale, la paralizie, la infarct, insuficienţă cardiacă şi chiar la deces. În timp, aceasta forţează inima, o slăbeşte, provocând oboseala prematură a cardului. Persoanele care prezintă simptome precum cefalee, oboseală, senzaţie de sufocare, să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau la cardiolog”, îndeamnă dr. Emil Boţcău, medic medicină generală în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Continuitate în tratament

Dr. Boţcău insistă ca persoanele care se ştiu hipertensive şi au tratament prescris, să şi-l ia zilnic. „De multe ori acordăm primul ajutor pacienţilor care nu-şi respectă tratamentul. Aceştia nu-şi verifică tensiunea, iar dacă nu-i doare capul ignoră tratamentul. Totodată, persoanele hipertensive trebuie să aibă grijă, mai ales în această perioadă, când valoarea temperaturilor începe să crească, să evite efortul fizic, să nu stea în orele de vârf la soare şi să aibă grijă la alimentaţie, evitând alimentele bogate în grăsimi, sarea ori alcoolul, cafeaua şi tutunul. Şi să nu uite tratamentul zilnic”, îi atenţionează încă o dată dr. Boţcău.

Valori normale

Potrivit medicilor specialişti, orice om este predispus la apariţia hipertensiunii. În ultimii ani însă, această afecţiune a devenit tot mai întâlnită în cazul tinerilor, mai ales din cauza stilului de viaţă sedentar. O tensiune arterială normală trebuie să fie mai mică de 140 cu 90 mm Hg. Orice depăşeşte această valoare se încadrează la hipertensiune. Pentru a preveni apariţia HTA, fiecare persoană trebui să-şi menţină greutatea optimă, făcând mişcare fizică periodică, având o alimentaţie sănătoasă şi să renunţe la vicii. Cât priveşte alimentaţia, aceasta trebuie să fie bogată în potasiu, calciu şi magneziu.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !