„Mulţi chemaţi, puţini aleşi” la „Bursă”

De Dan Birta
Reactualizat la:
28Comentarii
„Mulţi chemaţi, puţini aleşi” la „Bursă”
Participare peste așteptări la „Bursa generală a locurilor de muncă”, organizată de AJOFM Bihor, vineri, 20 aprilie 2018, la Arena Antonio Alexe.

Încă înainte de ora 9:00, ora deschiderii, la intrările în sala sporturilor era aglomeraţie. Cei peste 70 de angajatori prezenţi îşi frecau mâinle de satisfacţie că vor avea de unde alege angajaţii doriţi. Şi-au dat seama că a fost doar un foc de paie, când majoritatea celor prezenţi le solicita semnarea negaţiei pentru a putea beneficia, în continuare, de indemnizaţie de şomaj sau ajutor social.

„Sunt prezenţi circa 70 de angajatori, care oferă peste 1.200 de locuri de muncă. Spre surprinderea noastră, la prima oră au fost multe persoane. Bineînţeles, o parte sunt persoane care, observăm, că vor să-şi schimbe locul de muncă, iar o parte sunt şomerii noştri. Domeniile sunt foarte variate: sănătate, HORECA, mecanic, comerţ”, a precizat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Unii ba

Administratorul unei pensiuni dintre Oradea şi Beiuş, Florian Ban, a venit tocmai la Oradea să-şi găsească ospătari şi bucătari, dar este dezamăgit. „Le ofer şi salariu bun şi cazare, dacă stau mai departe, şi mâncare, şi nu găsesc ospătari şi bucătari”, spune Florian Ban, patronul Pensiunii „La măicuţa şi tăicuţu”.

La fel de dezamăgiţi sunt şi reprezentanţii SC Turism Felix, dar şi cei ai Doubletree by Hilton, care se plâng, de asemenea, că nu găsesc personal în domeniul HORECA, nici măcar necalificaţi dornici să se formeze în meseriile de ospătar şi bucătar.
Situaţia este general valabilă şi în alte domenii, precum automotive sau mecanic.

„Comparativ cu celelalte ediţii, au fost mai mulţi participanţi. În continuare, cerinţele pentru limba engleză au rămas şi apare acea dezamăgire pe faţa candidaţilor când aud asta. Din păcate, în afară de zona necalificată, toate posturile cer limba engleză, pentru că lucrăm cu străini. În rest, am strâns câteva CV-uri. Lumea este interesată pe partea financiară, mai puţin pe partea de tehnic. Mulţi dintre cei care aşteptau în primele ore să se deschidă «Bursa» au fost cei care au venit cu hârtiuţa de la AJOFM, să le completăm că au fost prezenţi. Unii au fost dispuşi să-şi completeze şi ei un CV, dar au fost şi situaţii în care au plecat, când au auzit că le cerem aşa ceva”, ne-a precizat Delia Tirla, specialist HR Connect Group.

„Unii au venit la «Bursă» doar să facă act de prezenţă, să li se semneze hârtia primită de la AJOFM. Foarte puţini doresc să se angajeze. Am participat la toate evenimentele similare, dar foarte greu găsim persoane interesate să muncească”, ne-a explicat Antoanela Săteanu, manager resurse umane Olimp Impex.

Alţii da

Au fost şi persoane care chiar doreau să se angajeze, unele chiar mai în vârstă. „Oferta este interesantă şi variată. Cine doreşte să se angajeze, are de unde alege. Eu am găsit un post de strungar şi unul de îngrijitor de clădiri, posturi pe care aş fi dispus să mă angajez. Tinerii din ziua de azi îmi par mai pretenţioşi, mai puţin dispuşi să înveţe lucruri noi”, ne-a spus Pânzariu Marcel.

Trebuie evidenţiat şi faptul că unii elevi au venit cu profesorii, cum sunt cei de la Don Orione. De asemenea, au fost şi studenţi care s-au implicat voluntar în organizarea „Bursei”. „Participarea la acest eveniment mă ajută să fac diferenţa dintre «Bursa» organizată de AJOFM Bihor şi evenimentele private de acest fel, de felul cum sunt organizate şi manageriate”, ne-a declarat Halasz Zoltan student la Resurse Umane la Universitatea Oradea.28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor