Munca în străinătate, mediată pe gratis

De Dan Birta
Reactualizat la:
2Comentarii
Munca în străinătate, mediată pe gratis
Contractul de muncă trebuie încheiat, obligatoriu, şi în limba română.

Veşti bune pentru românii care doresc să se angajeze în altă ţară. Agenţii de plasare a forţei de muncă nu mai au voie să le ceară bani pentru intermedierea angajării. Acest lucru este prevăzut în Legea 232/2017, care modifică Legea nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi se aplică de la data de 05.03.2018.

Agenţii de plasare a forţei de muncă sunt obligaţi să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi au sediul şi să aibă încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite într-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislației statului respectiv, contracte care conțin oferte ferme de locuri de muncă. De asemenea, mai sunt obligaţi să încheie cu solicitanții locurilor de muncă contracte de mediere, în mod gratuit.

Contractul de mediere este un contract de natura civilă care se încheie de către agent cu cetățeanul român. Acesta trebuie să conţină: denumirea angajatorului din străinătate, adresă, număr de telefon, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit. Contractele de muncă se încheie, obligatoriu, şi în limba română.

Pe site-ul ITM Bihor există lista societăţilor comerciale înregistrate ca agenţi de plasare a forţei de muncă în străinătate, care poate fi consultată de persoanele care doresc să se angajeze în altă ţară. În prezent, numărul acestora este de 35.

Atenţionări

Bihorenii care doresc să se angajeze în străinătate trebuie să verifice dacă agenţiile care oferă locuri de muncă sunt înregistrate la ITM Bihor şi oferta locului de muncă. De asemenea, trebuie verificată adresa şi existenţa angajatorului străin şi clauzele contractului de mediere. ITM Bihor recomandă bihorenilor să nu accepte prea uşor ofertele de muncă prin anunţurile onlie şi, totodată, recomandă solicitarea de locuri de muncă în străinătate prin reţeaua Eures.

Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere. În nici un caz, nu trebuie acceptată achitarea unor sume de bani cu titlu de garanții, pentru întocmirea CV-ului, pentru traducerea documentelor, procesarea actelor sau consultanță.

Plata către agentul de plasare a unor sume de bani, reprezintă un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă. Nu trebuie acceptată plecarea la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în ţara de destinaţie.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor