Muncesc în Italia la „negru”

Muncesc în Italia la „negru”
ORADEA – Circa 90% dintre românii care muncesc în Italia în domeniul construcţiilor, o fac la negru, susţine Dorel Drăghici, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Constatarea a fost făcută în urma „Bursei locurilor de muncă pentru domeniul construcţiilor”, organizată la Roma în 23 februarie, pentru românii din Italia.

„Mulţi dintre românii din Italia sunt acolo de 10 – 15 ani şi au pierdut contactul cu ceea ce se întâmplă în ţară. Nu mai cunosc salariile care se oferă în România şi au rămas surprinşi când au aflat că în ţară pot primi salarii de până la 1.000 de euro, în construcţii”, a precizat Dorel Drăghici.

Oferte
Directorul AJOFM Bihor a prezentat la Roma ofertele de muncă a trei firme din Bihor: CIAC, Indomus şi Construct Mod. La acestea s-a adăugat ofertele prezentate de Selina, care a avut reprezentant propriu.

„Oferta cea mai bună a fost făcută de Selina, salarii între 500 şi 1.000 de euro. Aceasta s-a materializat prin selectarea a 30 de persoane dintre care trei cu studii superioare”, a declarat directorul AJOFM Bihor.

La „Bursă” au fost oferite 6.500 de locuri de muncă din domeniul construcţiilor, din toată ţara. „Mulţi români au plecat acolo ca muncitori necalificaţi şi s-au calificat la locul de muncă. Unii stau încă în chirie în condiţii nu prea bune. S-ar întoarce în ţară, dar majoritatea sunt din zona Moldovei”, a subliniat Dorel Drăghici. Acestora li se poate recunoaşte calificarea pe baza unei evaluri la care vor fi supuşi la venirea în ţară.

Ulise
Simultan cu „Bursa”, primăria din Roma a organizat un proiect pentru românii cuprinşi între 16 şi 22 de ani. „Proiectul Ulise se adresează românilor care au dificultăţi de a se încadra şi care ar dori să se întoarcă acasă. Oferta este în colaborare cu Asociaţia Italienilor cu Afaceri în România. Tinerii vor fi angajaţi pe o perioadă de cel puţin un an la firmele italienilor. Pe lângă salariu vor primi o subvenţie de 300 de euro, pe o perioadă cuprinsă între şase şi nouă luni”, a explicat Dorel Drăghici oferta primăriei din capitala Italiei.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !