Munceşti mai mult, ieşi în pensie mai devreme

Reactualizat la:
3Comentarii
Diminuarea pensiei anticipate este mai mică pentru cei care au muncit mai mult
Diminuarea pensiei anticipate este mai mică pentru cei care au muncit mai mult
Diminuarea pensiei anticipate este mai mică dacă numărul anilor munciţi peste stagiul de cotizare este mai mare.

Reguli noi la pensionarea anticipată. Persoanele care au muncit mai mulţi ani au şansa să iasă mai repede în pensie fără ca aceasta să fie diminuată prea mult. Începând cu 17 iulie 2016, de când a intrat în vigoare Legea 142 pe 2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale este calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. Până la această dată, diminuarea pensiei anticipate parţiale se făcea cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet.

Ce prevede legea?

Potrivit actului normativ, se schimbă modul în care se calculează pensia anticipată parţială. Astfel, cuantumul pensiei anticipate este stabilit din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum era până acum.

La un stagiu de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare de până la un an, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este de 0,50%. La un stagiu de cotizare de peste doi ani, procentul de diminuare este de 0,45% pentru fiecare lună de anticipare. Cea mai mică diminuare, de 0,15% pentru fiecare lună de anticipare, este pentru un stagiu de cotizare între şapte şi opt ani peste stagiul complet de cotizare.

Până la intrarea în vigoare a Legii 142/2016, Legea pensiilor prevedea că „cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prindiminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”. Prin noul mod de calcul, pensiile anticipate parţiale sunt mai mari decât cele stabilite în baza vechiului mod de calcul.

Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani.

Din păcate, noua lege produce efecte doar pentru viitor. De noul mod de calcul se pot bucura doar persoanele care se vor pensiona anticipat parţial începând cu data de 17 iulie. Asta spre nemulţumirea persoanelor care s-au pensionat anticipat anterior datei de 16 iulie 2016.

Alte prevederi

Noua lege introduce şi alte prevederi pentru persoanele ajunse la vârsta pesionării. Astfel, cei care au muncit în grupa I de muncă sau în condiţii speciale mai puţin de doi ani pot să beneficieze, totuşi, de o reducere a vârstei de pensionare. Fracţiunile de stagiu de cotizare în grupa I sau în condiţii speciale pot fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate în condiţii deosebite de muncă.

Pentru reducerea vârstei standard de pensionare pentru munca în condiţii deosebite, o persoană are nevoie de cel puţin şase ani lucraţi în asemenea condiţii. De exemplu, pentru şase ani de stagiu de cotizare în condiţii deosebite se acordă o reducere a vârstei standard de pensionare de un an, iar pentru zece ani – o reducere de doi ani. Până acum, cei care aveau fracţiuni de stagiu în grupa I sau în condiţii speciale mai puţin de doi ani nu puteau beneficia de reducerea de reducerea vârstei de pensionare.

O altă prevedere importantă a actului normativ se referă la notarii publici. Această categorie de persoane se poate asigura în sistemul public de pensii în baza contractului de asigurare socială. Astfel, aceste persoane pot să-şi completeze venitul asigurat.



3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor