Muncim mai mult, dar inutil

Muncim mai mult, dar inutil
ORADEA – Românii lucreazã mai mult decât europenii, din cauza lipsei specialiştilor şi a tehnicii. Salariaţii din zona de Nord – Vest a ţãrii muncesc peste 41 de ore pe sãptãmânã, cu trei ore mai mult decât media europeanã.

Afirmaţia îi aparţine directorului de cercetare al Grupului de Economie Aplicatã (GEA), Liviu Voinea, şi are la bazã statisticile publicate de Eurostat. Cu toate acestea, datele statistice atestã cã cinci zone din România se plaseazã între ultimele zece din Europa, din punct de vedere al productivitãţii muncii.

Dacã regiunea de Nord – Est are cea mai slabã productivitate (1,9 euro/orã), în regiunea noastrã productivitatea se ridicã la 2,8 euro pe orã. Statisticile aratã cã, în ultimii patru ani, regiunea de Nord – Vest a avut un spor de productivitate estimat între 10% şi 20%. Cea mai mare creştere de productivitate s-a înregistrat însã în Bucureşti. 

Contrariaţi

Faptul cã în România se lucreazã mai mult decât în statele membre ale Uniunii Europene îi contrariazã pe orãdeni. „Din câte ştiu eu, situaţia este chiar invers. Eu am impresia cã aici se lucreazã mai puţin, chiar dacã e posibil ca orele petrecute la serviciu sã fie mai multe”, spune Nada Panait, o profesoarã de 32 de ani. Aceeaşi opinie este susţinutã şi de un tânãr de 34 de ani, controlor trafic. „Am doi fraţi care lucreazã în UE, în construcţii. ªtiu cã lucreazã cu mult mai mult decât în România, dar sunt şi foarte bine plãtiţi”, povesteşte Daniel Blocãu.

Specializare

Pe de altã parte, angajatorii sunt de acord cã numãrul de ore lucrate, sãptãmânal, de muncitorii români, poate fi mai ridicat decât media europeanã. Ce ne trage în jos este însã productivitatea.

„Se lucreazã mai mult, dar neproductiv. Ne lipsesc profesioniştii. La noi sudorul e şi vopsitor şi lãcãtuş. În Italia, de exemplu, fiecare este specializat într-un anume domeniu şi se axeazã strict pe acesta. De aici vine şi succesul în producţie”, opineazã Ioan Popa Baciu, patronul unei firme care produce şi importã utilaje agricole. Acesta considerã cã şi lipsa tehnicii creşte semnificativ numãrul de ore pe care muncitorul român trebuie sã le petreacã la serviciu.

Opinia acestuia este susţinutã şi de datele statistice, conform cãrora nivelul de cheltuieli destinate cercetãrii şi dezvoltãrii însumeazã, la nivel naţional, 2.53% din PIB.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase