Muniţie distrusă prin explozie

Muniţie distrusă prin explozie
Peste 200 de proiectile, bombe, grenade si cartuse au fost aruncate marti în aer aproape de localitatea Mierlau. În urma exploziei nu s-au înregistrat victime, întrucât toata operatiunea a fost organizata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bihor, pentru distrugerea munitiei neexplodate gasite în ultimele luni în Bihor.

Numai în Oradea au fost descoperite, începând cu luna iulie, peste 180 de cartuse, o bomba si doua grenade. Proiectile si alte articole de munitie au fost depistate în Cefa, Tinca, Balc sau Sanmartin. Cele mai multe materiale explozive dateaza de pe vremea celui de-al doilea razboi mondial si au fost excavate cu ocazia executarii de lucrari agricole, sapaturi sau au fost predate de centre de colectare a fierului vechi.

„Le îngropam împreuna cu 10 kilograme de trotil. Dupa explozie ne întoarcem sa verificam locul dar, de regula, nu ramâne nimic”, a declarat locotenent-colonelul Nicoale Petrut, din cadrul ISU Bihor, cel care a coordonat operatiunea.

În jurul orei 11:00, kilogramele de munitie depozitate în groapa de pe poligon s-au transformat într-o ciuperca de fum si pamânt. Inspectorii ISU Bihor intentioneaza sa atraga atentia oamenilor ca în cazul în care gasesc obiecte neexplodate, sa evite manipularea lor. În asemenea situatii trebuie anuntate fie Politia, fie ISU Bihor, la tel. 982.

Sebastian Kovacs