Muniție găsită în timpul lucrărilor de la Aeroportul Oradea

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
2Comentarii
Muniție găsită în timpul lucrărilor de la Aeroportul Oradea
© FOTO: ISU Crişana Bihor
77 de muniţii au fost distruse în weekend, apoi s-a găsit altă cantitate impresionantă.

A doua zi după o acţiune de asanare a muniţiilor găsite din vară încoace, pirotehniştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor au mai fost chemaţi în pădurea de la Săldăbagiu unde un bihorean a descoperit o bombă de aviaţie cu greutatea de …50 de kilograme. Duminică, alte două muniţii neexplodate au fost descoperite.

Asanare

Acţiunea de distrugere, prin explozie controlată, a muniţiilor neexplodate, identificate şi ridicate de către formaţiunea de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” Bihor a avut loc vineri, la Păşunea Mierlău de la Hidişelu de Sus.

Aici a fost adunată muniţia rămasă neexplodată din perioada celor două conflagraţii mondiale şi descoperită în Bihor în ultima perioadă.

În perioada iunie – noiembrie 2015, pirotehniştii au avut în Bihor 24 de operaţiuni de asanare de muniţie rămasă neexplodată din perioada celor două conflagraţii mondiale. Pe parcursul acestor misiuni, au fost ridicate 15 proiectile de artilerie, cinci bombe aruncător, o bombă de aviaţie, o grenadă şi 55 cartuşe şi elemente de muniţie. Toate cele 77 muniţii şi elemente de muniţie au fost distruse astfel vineri, în decursul a cinci ore (de la 8:00 la 13:00).

Bombă de 50 kg

Imediat după acţiunea masivă de distrugere a muniţiei adunate, pirotehniştii au fost chemaţi prin 112 la o nouă misiune de asanare şi ridicare de muniţie rămasă neexplodată din război. Un localnic a găsit în pădurea de la Săldăbagiu de Munte o bombă de aviaţie de aproximativ 50 de kilograme, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial. Muniţie a fost distrusă sâmbătă dimineaţa, la faţa locului, după ce echipajul pirotehnic a balizat, şi securizat zona.

Duminică, alte două misiuni similare au fost întreprinse la Oradea şi Diosig.

Muniţie la Aeroport

Primul anunţ a fost făcut în jurul orei 11:40, prin 112, pompierii fiind semnalaţi că s-a descoperit două muniţii în timpul efectuării unor lucrări pentru amenajarea zonelor laterale ale pistei de la Aeroportului Oradea, la locurile de depozitare a pământului – două proiectile de calibru 122 milimetri. La ora 15:10, pirotehniştii au fost chemaţi la Diosig, unde un localnic a găsit o grenadă ofensivă şi o grenadă defensivă în timp ce îşi demola acaretul din gospodărie.

Luni dimineaţă, pirotehniştii au fost iar chemaţi, de această dată pe strada Calea Aradului din Oradea, unde un alt proiectil de calibri 122 milimetri a fost descoperit în timpul executării unor lucrări tot la pista Aeroportului Oradea.

Toate cele trei proiectile şi două grenade (provenite din cel de-al Doilea Război Mondial) au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către pirotehnicieni.

4munitie

Ce faci când dai de muniţie?

Pompierii îndeamnă la prudenţă maximă bihorenii care desoperă muniţii, avertizând asupra pericolului mare la care sunt expuşi cei ce dau de muniţii şi elemente de muniţie. Cei ce găsesc astfel de muniţii şi elemente de muniţie sunt rugaţi:

• să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate, fără a le atinge ori a schimba poziţia acestora;
• să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;
• să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:

• accesul persoanelor şi animalelor;
• executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;
• aprinderea focului deschis;
• executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;
• circulaţia vehiculelor.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor