Mustraţi de ministru!

BUCURESTI/ORADEA - Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, i-a adunat marţi la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, pe toţi directorii autorităţilor de sănătate publică şi preşedinţii caselor de asigurări de sănătate, cât şi pe managerii spitalelor din ţară. Punctul cel mai fierbinte al discuţiilor a fost cel cu privire la execuţia bugetară pe primele 9 luni ale anului în curs.

Ministrul Nicolăescu a criticat dur lipsa de responsabilitate şi respect faţă de pacient a conduceriilor unor spitale. „Domnul ministru a făcut referire la mulţi manageri de spitale care nu au cheltuit aşa cum trebuie fondurile primite de la minister. Mai precis, pe managerii care nu s-au dovedit a fi buni gospodari”, susţine dr. Ladislau Ritli, director ASP Bihor.

„M-am luptat cu tot Guvernul încercând să obţin bani pentru investiţii. Volumul de investiţii este impresionant faţă de ceea ce s-a întâmplat în ultimii 17 ani, şi cu toate acestea trebuie să restituim…Aceşti bani nu se returnează. Sunteţi vinovaţi dacă nu aţi achiziţionat materialele pentru care au fost destinaţi banii. Vinovaţii vor trebui să plătească. Vă asigur că s-ar putea să reziliem contracte de management, peste două luni, când se va încheia execuţia bugetară a anului 2007”, a ameninţat ministrul Nicolăescu.

Bani prea mulţi pe salarii

Totodată, Eugen Nicolăescu a precizat că nu se poate vorbi de calitate în cazul serviciilor medicale atâta timp cât 40% din spitalele din România au ponderea cheltuielilor pentru medicamente mai mică de 5%. În schimb, majoritatea unităţilor sanitare au o pondere a cheltuielilor salariale mai mare de 80%. Excepţie fac Bucureşti, Ialomiţa şi Harghita, unde ponderea cheltuielilor salariale este sub 60%.

Ministrul şi-a exprimat nemulţumirea şi în ceea ce priveşte managerii care nu s-au implicat în activitatea spitalelor, gestionând doar unele aspecte generale. Eugen Nicolăescu consideră că această deficienţă explică indisciplina unor cadre medicale, neurmărirea activităţilor şefilor de secţie, neintervenţia operativă în cazurile de încălcare a deontologiei profesionale.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !