Mutare, dar şi modernizare

ORADEA – Mutându-se într-un nou sediu, Muzeul Ţării Crişurilor are şansa de a redeveni o instituţie muzeală modernă, consideră directorul Aurel Chiriac. Muzeul ar trebui să se instaleze în fosta cazarmă de pe strada Armatei Române în cursul anului viitor.

Muzeografii lucrează în prezent la împachetarea celor aproximativ 400.000 de obiecte aflate în patrimoniul instituţiei, iar viitorul sediu este în renovare. Acoperişul edificiului a fost refăcut, lucrarea costând 2,5 milioane lei.

De curând a avut loc licitaţia pentru proiectul tehnic şi proiectul de amenajare interioară, adjudecată de Proiect Bihor şi un renumit arhitect italian, specialist în muzee. Cele două proiecte costă 2,8 milioane lei, banii fiind asiguraţi de Consiliul Judeţean. Proiectele trebuie finalizate până prin august-septembrie, urmând apoi licitaţia de execuţie.

12 milioane euro
„Nu mai mergem pe ideea de expoziţii permanente care să dureze o veşnicie”, afirmă directorul Aurel Chiriac, motiv pentru care în viitorul sediu mobilierul va fi modular, permiţând remodelarea periodică a spaţiilor expoziţionale. Priorităţile pentru anul acesta sunt amenajarea depozitelor, birourilor şi a sălii pentru expoziţii temporare.

Muzeul are promisiuni pentru alocarea, în cursul anului, a unei sume de 11 milioane lei printr-o hotărâre de Guvern. Valoarea totală a amenajării noului sediu a fost estimată la 12 milioane euro.

Aurel Chiriac speră ca spre sfârşitul anului viitor, Muzeul să poată începe mutarea pe strada Armatei Române.
La vremea înfiinţării, Muzeul Ţării Crişurilor a fost o instituţie modernă, consideră directorul, iar acum are o şansă unică de a redeveni ceea ce a fost. „Avem obligaţia de a deveni un etalon pentru muzeografia românească, şi nu numai”, afirmă Aurel Chiriac.

Pengo Zoltan


 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase