Muzeu virtual de design contemporan

Designul modern nu poate fi desprins și nu poate fi înțeles în afara evoluției tehnologice și industriale.

Dincolo de valențele sale estetice, designul este astăzi ecranul de proiecție al vieților noastre. Conferinţa „Artiști în Industrie. Rolul Designului în Era Digitală” a avut loc luni, la Facultatea de Arte Vizuale Oradea. Asociația 2580 a organizat evenimentul din dorinţa de a aprofunda dezbaterea critică legată de statutul și formele de manifestare ale designului contemporan. Proiectul „Artiști în industrie” este o platformă ce caută să pună în discuție statutul designului în contextul actual de care nu putem da seamă fără o analiză a formelor istorice de producție artistică și industrială și a justificărilor teoretice care le-au însoțit. În același timp, globalizarea și digitalizarea sunt astăzi fenomene cu profunde implicații în ceea ce privește noile paradigme de producție și de consum.

Proiectul e motivat de lipsa unor instituții în România care să prezinte și să pună în valoare artele aplicate, dincolo de un interes pur etnografic (nu există muzee de artă decorativă sau centre dedicate arhitecturii și designului) dar şi de dorința de a încuraja dezbaterea teoretică privind designul atât în România, cât și într-un context mai larg est-european. O prima etapă a proiectului a constat în realizarea arhivei online „Artiști în Industrie. Artele textile în România 1945-2000”, arhivă dedicată designului textil și artelor textile din România din perioada mai sus amintită. Acest „muzeu virtual” dedicat designului românesc modern a căutat să ofere o „identitate” designului textil din România, identitate fără de care orice tentativă de abordare critică nu ar fi substanțială.

Problemele abordate sunt legate de impactul digitalizării asupra procesului de proiectare și de producție, de rolul designerului și de statutul noțiunilor de „consumator” și „utilizator” în contextul economiei digitale și cel al globalizării și, nu în ultimul rând, de provocările la care designul trebuie să răspundă în era digitală. Profesorul Zilvinas Lilas a vorbit pe tema Rolul sectorului academic în dezvoltarea industriilor creative şi culturale. Invitați în cadrul conferinței au fost: Janis Jefferies, (Goldsmiths University of London), Tom Bieling (UdK – Design Research Lab, Berlin), Zilvinas Lilas (KHM, Cologne), Sophie Pène (ENSCI, Paris). Programul conferinței a fost coordonat de Bogdan Ghiu, Tincuța Heinzel și Augustin Ioan.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !