Muzeul, amintire de la Ioan Pătraşcu

Muzeul, amintire de la Ioan Pătraşcu
ZORLENŢU MARE – Printre cele mai cunoscute „brand”-uri ale satului, regretatul Ioan Pătraşcu zis Stan, zis „Muzeu”, ne-a părăsit la începutul lunii octombrie a.c. A apărut la televiziuni, la posturi de radio, a publicat în ziare şi reviste, a scris cărţi, a pictat, a sculptat, a inovat, a inventat şi a testat.

Dar ceea ce a rămas în urma lui este propria sa locuinţă şi mai ales un colţ din ea, în care a strâns tot felul de minunăţii. A ştiut să vadă în plante sau rădăcini opere de artă, a ştiut să deseneze şi să fure naturii imagini. A încercat să fure zborul… sau să-l construiască. A vrut să stăpânească istoria locului, strângând amintiri de peste timp.

Multă pasiune

Ilinca Pătraşcu, ne-a spus că încearcă să păstreze ceea ce a rămas în urma pasiunilor soţului său. Se bucură când cineva îi mai deschide poarta casei şi o mai întreabă de lucruri despre omul ei, citite sau văzute prin mass media. Se bucură mai ales când vreun grup de turişti vin special aici în sat, să vadă muzeul.

Dacă în urma unora sau altora rămân lucruri şi pământuri, în urma unui om care a pus mai mult decât pasiune şi spirit în munca sa, chiar dacă nu pot fi estimate în bani, au o valoare mult mai mare.Poate că satul, poate că autorităţile poate doar familia… sau poate nu (!?), ar putea să reorganizeze lucrurile începute de un pasionat.

Poate că europenii ar avea nevoie şi de spiritul nostru, de istoria şi de argumentele noastre culturale, pentru că porumb, carne, lapte şi celelalte, după cum se vede, le vom produce, numai în chip de artizanat…

Mianda Mladin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase