Muzeul, ca un pretext

39Comentarii
Muzeul, ca un pretext
ORADEA – PNL şi UDMR sunt acum aliaţi, dar interesele lor sunt adeseori divergente. Cel puţin la nivelul Consiliului Judeţean. Îndată ce preşedintele Radu Ţîrle a anunţat că doreşte construirea unei clădiri noi pentru Muzeu, pe un teren aflat în imediata apropiere a Universităţii Oradea, udemeriştii au strâmbat din nas.

Motivul: pentru terenul respectiv, de circa 14 hectare, liderii UDMR Bihor Kiss Alexandru şi Szabo Odon aveau alte planuri. Ei doreau ca forul judeţean să intre într-o asociaţie cu un partener privat, CJ urmând să contribuie cu terenul iar asociatul să vină cu banii! Planul consta în dezvoltarea unui proiect imobiliar, care includea şi un aşa-zis „cartier al luminii”. Impasul la care s-a ajuns acum în ceea ce priveşte prelungirea chiriei Muzeului Ţării Crişurilor în Palatul Baroc se explică tocmai prin aceste divergenţe între aliaţi. Dintr-o dată, conducerea CJ Bihor, adică PNL, nu reuşeşte nicicum să ajungă la un numitor comun cu Episcopia Romano-Catolică, aflată în relaţii strânse cu UDMR…

 

Încurcate-s căile Episcopiei

Episcopia Romano-Catolică de Oradea le cere liberalilor din vârful Consiliului Judeţean Bihor să renunţe la ideea ridicării unui noi clădiri pentru Muzeul Ţării Crişurilor, spun surse de încredere din interiorul forului judeţean! Prelaţii romano-catolici transmit fără menajamente conducerii CJ Bihor că, în cazul în care nu renunţă la ideea lansată de Ţîrle, vor institui o chirie de 30 euro/mp. Preoţii catolici au ajuns la această sumă în condiţiile în care fostul contract dintre Episcopie şi Consiliu, expirat la finele lui august, prevedea o chirie de 1 euro/mp. Mai mult, în ciuda faptului că Muzeul ocupa 6.000 mp din Palatul Baroc, niciodată Consiliul Judeţean Bihor, condus atunci de UDMR, nu a plătit mai mult de 3.000 euro drept chirie lunară către Episcopia condusă de către Tempfli Jozsef.

 

Episcopia „iubeşte” Garnizoana?!

Renunţarea la ridicarea unei noi clădiri pentru Muzeu ar conduce practic la revenirea în actualitate a mutării Muzeului în fosta clădire a Garnizoanei Oradea, idee promovată tocmai de către UDMR. Mutarea instituţiei de cultură în fosta clădire militară presupune însă costuri ce trec de 20 milioane euro! Până în prezent, la Garnizoană a fost renovat doar acoperişul iar banii pentru reabilitarea totală a clădirii nu se ştie unde vor găsiţi.

Acesta este contextul în care negocierile dintre conducerea CJ şi Episcopie stagnează deja de două săptămâni. Mai mult, lovindu-se de rezistenţa trio-ului Ţîrle-Ţiplea-Voloşeniuc, prelaţii romano-catolici cer acum eliberarea accelerată a Palatului Baroc de către Muzeu, în ciuda faptului că instituţia de cultură nu are unde să fie găzduită!

E greu de prevăzut care va fi deznodământul presiunilor exercitate de către supuşii Papei, în condiţiile în care legislaţia internaţională protejează patrimoniul cultural. Astfel, oricât ar vrea, Episcopia nu poate să scoată în stradă Muzeul…

 

Calin Corpas39Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor