Muzeul nou – din martie 2017?

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
4Comentarii
Viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor
Viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor
După ani de stagnare, noul şef la Judeţ vrea să demonstreze că finalizează noul sediu al Muzeului în timp-record.

Președintele Consiliului Județean Bihor a dat ordinul de reîncepere a lucrărilor la viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. Pasztor Sandor a invitat presa în impozanta clădire de pe str. Armatei Române, şeful CJ venind „blindat” cu o mapă ce conţinea procesele-verbale de recepție de la Selina a lucrărilor finalizate până la această dată, contractul cu firma Euras din Satu-Mare – noul constructor de la Muzeu, predare-primire a amplasamentului, ordinul de reîncepere a lucrărilor, comunicările către ITM Bihor și Primăria Municipiului Oradea. Alături de președintele CJ Bihor au mai fost prezenți directorul Direcției Tehnice, Filip Cheșeli, şi directorul Muzeului, Aurel Chiriac.

Lucrările la Muzeu sunt finalizate în proporţie de aproximativ 80%, iar Pasztor îi cere firmei Euras să finalizeze clădirea în şase luni, deşi contractul se întinde pe opt luni.Valoarea totală a contractului de lucrări este de 7.189.864,14 lei cu TVA.

În scurt timp, Consiliul Judeţean va organiza o licitaţie pentru asigurarea mobilierului de bază de la viitorul Muzeu, ce va costa bugetul judeţului 5.950.213,48 lei cu TVA – preţ estimativ. În maximum opt luni ar trebui instalat mobilierul. Până atunci, Muzeul se va muta în noul sediu la primăvară, cu mobilierul vechi, din Palatul Baroc. De asemenea, pentru mobilierul special şi împrejmuiri se doreşte accesarea de fonduri europene.

Muzeul Ţării Crişurilor ar putea să fie vizitabil în noua sa locaţie, din martie 2017.

Firma Euras din Satu-Mare a preluat lucrarea de la firma Selina, al cărei contract cu CJ Bihor a expirat în 2010. Acesta este termenul fixat de Pasztor Sandor, noul preşedinte al Consiliului Judeţean. În acelaşi timp, Pasztor îşi doreşte ca Muzeul să îşi tripleze veniturile proprii, prin folosirea adecvată a noului sediu. Se urmăresc venituri substanţiale venite prin creşterea numărului de vizitatori, precum şi din închirierea viitoarelor săli. Dacă Muzeul nu va reuşi să îşi crească veniturile proprii, CJ Bihor va avea o sarcină dificilă să finanţeze activitatea în enorma clădire de pe strada Armatei Române, ce va avea costuri mari de întreţinere.

Pentru dotările speciale, CJ Bihor intenţionează să realizeze un proiect cu finanţare europeană, estimat la 4,9 milioane de euro, TVA inclus.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor