Muzeul se naşte din tensiuni

2Comentarii
Lucrările de renovare la fosta clădire a Garnizoanei ar trebui finalizate în primăvara anului viitor
Lucrările de renovare la fosta clădire a Garnizoanei ar trebui finalizate în primăvara anului viitor
Lucrările la viitorul sediu al Muzeului sunt grevate de tensiunile dintre Ţîrle şi Selina.

Cu siguranţă că preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, nu vorbeşte aceeaşi limbă cu cei de la Selina. De astă dată e vorba despre lucrările de renovare a clădirii fostei Garnizoane, care va găzdui Muzeul Ţării Crişurilor.

Joi, Radu Ţîrle spunea că le-a decontat până acum celor de la Selina 7 milioane de lei noi. Mai mult, Ţîrle anunţa că până la finele anului le va deconta celor de la Selina alte 12 milioane de lei noi! „Executantul de la Muzeu va primi până la finele anului 190 de miliarde”, susţine Ţîrle. Banii provin dintr-un credit contractat cu BCR.

Patronul Selina, Beniamin Rus, s-a arătat cel puţin surprins de declaraţia şefului CJ. „Din ce ştiu eu, Ţîrle a renunţat la banii de la BCR, spunându-le celor de la bancă că mai are nevoie până la finele anului de doar 50 de miliarde. Iar banca se bucură, deoarece sunt alte finanţări pe care trebuie să le onoreze!”, ne-a declarat Beniamin Rus.

După ce luni de zile lucrările de la Muzeu nu a avut dirigenţie de şantier, în cele din urmă Consiliul Judeţean a desemnat o firmă din Baia Mare. Este vorba despre societatea H Proiect SRL, care va asigura dirigenţia de şantier pentru circa 500.000 de lei noi, TVA inclus. Iniţial, firma arhitectului Jakabffy Ladislau a fost cea care a asigurat dirigenţia de şantier la Muzeu, fiind îndepărtată de către preşedintele Radu Ţîrle, nemulţumit de felul în care Jakabffy s-a achitat de sarcini.

„Am fost de cinci ori pe şantier şi niciodată nu l-am găsit acolo pe domnul Jakabffy, ceea ce nu e normal!”, şi-a justificat Ţîrle acţiunea.

Selina s-a arătat nemulţumită de faptul că şantierul nu a avut dirigenţie mai multe luni, directorul Călin Roman arătând că nu a fost o situaţie singulară. Şi când s-a dat startul la şantierul viitorului Muzeu CJ a întârziat să numească un diriginte de şantier! De altfel, în perioada în care şantierul n-a avut dirigenţie, Selina a sesizat în scris CJ Bihor, arătând că în aceste condiţii nu poate lucra aşa cum ar trebui. „În loc să lucrez cu 450 de oameni, lucrez cu doar 200, pentru că nu am ce face”, declara în septembrie Roman.

Contre pe bani

Există o problemă în ceea ce priveşte cuantumul sumei care va fi deblocată de către Consiliul Judeţean până la finele anului, pentru a achita lucrările pe care Selina le va executa. Preşedintele Radu Ţîrle a declarat joi că, din cauza faptului că Selina nu i-a comunicat care va fi volumul şi valoarea lucrărilor pe care le va executa până la sfârşitul anului curent, s-a făcut o medie cu valoarea lucrărilor executate în ultimele şase luni de către constructor. „Făcându-se această medie, am comunicat băncii suma de care mai avem nevoie pentru acest an. Astfel, mai avem puşi spre plată încă 120 miliarde de lei vechi”, a spus Ţîrle.

Directorul Selina, Călin Roman, îl contrazice însă flagrant pe preşedintele CJ Bihor. Roman a pus la dispoziţia Jurnal bihorean corespondenţa dintre firma Selina şi CJ Bihor, dovedindu-ne astfel că executantul i-a comunicat în repetate rânduri achizitorului (CJ Bihor) faptul că Selina e în stare să lucreze de 25 milioane de lei noi numai în acest an!
Roman s-a mirat şi de cele 12 milioane de lei noi pe care Ţîrle le anunţă acum pentru Selina, făcându-l mincinos pe şeful CJ! „El a minţit acum! Banca l-a întrebat cât mai consumă anul acesta şi dumnealui a raportat că mai consumă 50 miliarde. Eu aşa ştiu că s-au petrecut lucrurile şi ştiu asta din sursă sigură”, ne-a declarat Roman.

Calin Corpas

Corespondenţa dintre firma Selina şi CJ Bihor:

 

 

 

 

 

 

 

 

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor