Muzeul Ţării Crişurilor va găzdui expoziţii din Trentino-Tirolul de Sud

Pasztor Sandor şi Ioan Mang i-au primit pe italienii din Trentino-Tirolul de Sud în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, din strada Armatei Române nr.1A.
Pasztor Sandor şi Ioan Mang i-au primit pe italienii din Trentino-Tirolul de Sud în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, din strada Armatei Române nr.1A. - © Foto: CJB
CJ Bihor şi regiunea autonomă din Italia pun la cale spaţii expoziţionale reciproce, în Oradea şi Trento.

O delegație a regiunii Trentino-Tiroul de Sud (Alto Adige) a vizitat, vineri, Muzeul Ţării Crişurilor în noul său sediu, la invitaţia Consiliului Judeţean.

Președintele Pásztor Sándor și vicepreședintele Ioan Mang au primit delegația italiană la Muzeu, acolo unde italenilor li s-au oferit spaţii expoziţionale, în contrapartidă cu ceea ce poate oferi regiunea Trentino Bihorului, în Italia. În urmă cu două luni, preşedintele Pasztor se întâlnise cu oficialii italieni, la Trento. „O delegație oficială a regiunii Trentino-Tirolul de Sud face acum analiza punctuală a posibilităților de colaborare. Regiunea va beneficia de două săli expoziționale, cu caracter permanent, în incinta Muzeului Țării Crișurilor”, spune Pásztor Sándor, citat într-un comunicat de presă transmis de Biroul de Presă al CJ Bihor.

muzeu-trentino-tirolul-de-sud-1

Din delegația prezentă la Oradea au făcut parte Lucia Maestri, președintele Comisiei de Cultură a provinciei autonome Trento, Alberto Tafner, vice-președinte al Asociației Trentini nel Mondo, Murizio Passerotti, consulul onorific al României în Trentino Alto Adige și Luigi Ciuriato, jurnalist. Oaspeții au fost conduși prin sălile noului Muzeu, au vizitat câteva dintre expoziții și au evaluat spațiile expoziționale puse la dispoziție, se arată în comunicatul CJB. „Suntem încântați de ceea ce am găsit aici. Spațiile sunt generoase, nu ne așteptam. Ne vom întoarce în regiune, unde se va face o întrevedere cu directorii muzeelor și oamenii de cultură pentru a putea porni acest schimb cultural. Vom emite o scrisoare de intenție și președintele regiunii se va deplasa la Oradea pentru a semna protocolul de colaborare”, a precizat Lucia Maestri.

muzeu-trentino-tirolul-de-sud-2

Italieni cu inflenţe austro-germanice

Definită de peisajul muntos al Alpilor Dolomiţi, regiunea Trentino-Tirolul de Sud are 985.000 de locuitori, fiind una dintre cele cinci regiuni autonome ale Italiei. Se învecinează la nord-est cu Austria, la nord-vest cu Elveţia, la vest cu regiunea Lombardia şi la sud şi est cu regiunea Veneto. Regiunea este formată din provinciile Trentino şi Tirolul de Sud (Alto Adige). Situat în provincia Trentino, oraşul Trento este capitala regiunii, având 117.000 de locuitori. Al doilea oraş şi reşedinţă a Tirolului de Sud este oraşul Bolzano (ger. Bozen), cu 104.000 de locuitori.

muzeu-trentino-tirolul-de-sud-31Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor