Muzică clasică live și proiecții, în Piața Unirii

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
5Comentarii
Muzică clasică live și proiecții, în Piața Unirii
Cu ocazia Zilelor Art Nouveau, orădenii și turiștii au la dispoziție și tururi ghidate în spațiile interioare ale unor palate reabilitate.

La sfârșitul acestei săptămâni, Oradea sărbătorește zestrea arhitecturală care o individualizează, în cadrul Zilelor Art Nouveau. Viceprimarul Mircea Mălan, Angela Lupșe, directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Oradea au expus programul pe care îl propun orădenilor și turiștilor.

În fiecare dintre cele două zile, sunt organizate mai multe tururi ghidate în spații care, în mod curent, nu sunt accesibile publicului – Palatul Episcopal Greco-Catolic, Palatul Vulturul Negru, Casa Levai, Palatul Stern, Palatul Moskovits și Casa Schwarts (Camera de Comerț).
Sâmbătă seara, de la ora 20:00, în Piața Unirii, la statuia lui Mihai Viteazul, va fi vernisată expoziția de fotografie „Valurile Art Nouveau” (Palatele Art Nouveau ale Europei).

Ghizi sunt Ramona Novicov, pentru tururile în limba română, și Mihalka Nandor, pentru cele în limba maghiară.

Organizatorii spun că evenimentul se va ține în Pasajul Vulturul Negru în caz de condiții meteorologice neprielnice.

În fiecare dintre cele două seri, între 22:00 și 23:00, pe fațadele Palatului Vulturul Negru se va proiecta, în reluare, un film de cinci minute, care pune în valoare ornamentele monumentului de arhitectură, unele mai cunoscute, altele din interior sau pur și simplu ignorate de trecătorii prinși cu problemele cotidiene.

Muzică clasică, în aer liber

În fiecare seară, pentru o oră, cu începere de la ora 21:00, în Piața Unirii, ansamblul de suflători de la Filarmonica Oradea va oferi câte un concert de muzică clasică cu repertoriu de la începutul secolului XX, intercalate cu prelucrări ale unor hituri și muzică de film. Repertoriul de sâmbătă cuprinde uvertura din pereta „Orfeu în Infern”, de Jaques Offenvach, Marș Turc, de W.A. Mozart, Tarantela Napoletana de G. Rossini, Dans Maghiar nr. 5 de J. Brahms dar și un potpourri din Beatles respectiv piese din din musicalul „West Side Story”.

Repertoriul de duminică este dedicat exclusiv adaptărilor după hituri, bucăți muzicale celebre sau muzică de film: Village People – YMCA, Beatles, John Lennon – Imagine, potpourri George Gerswin, Andrew Loyd Webber – Memory, din musicalul Cats, piese din Frozen, din The Bodyguard dar și prelucrări după piesele ABBA.

Cum la sfârșit de săptămână Piața Unirii răsună, de regulă, de muzica localurilor din pasaj, rămâne de văzut cum se vor așeza, în peisaj, ineditele concertele promise de municipalitate.

Proiect

Zilele Art Nouveau sunt finanțate dintr-un proiect câștigat anul trecut de Oradea. În contul acestui proiect, Primăria va mai realiza 5 planuri de management pentru pentru imobile reprezentative pentru stilul Art Nouveau. Acestea ar urma să determine care sunt activitățile care se pretează în acele imobile monument. Lupșea spune că Palatul Stern, de exemplu, are o curte interioară generoasă, care ar putea adăposti activități publice. Desigur, zice vicele Mălan, asta numai cu acordul proprietarilor de spații. Alte imobile pentru care s-ar putea realiza planuri ar fi Casa Darvas LaRoche, Palatul Moskovits sau Hotelul Parc, în ideea că vreodată va fi reabilitat.

Proiectul are prinsă finanțare și pentru realizarea unei aplicații pentru mobil, ca instrument de promovare turistică.

În 9-10 iunie, Oradea sărbătorește Zilele Art Nouveau. Sâmbătă, 9 iunie 16:00 - 17:30 Tur ghidat nr. 1 “Interioarele palatelor Art-Nouveau” – lb.romana, ghid Ramona Novicov Punct de plecare: Palatul Episcopal Greco-Catolic, Piata Unirii nr. 3 17:00 – 18:30 Tur ghidat nr. 2 “Interioarele palatel...5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor