Muzica trimite la închisoare o trupă

1Comentariu
Trupa Deli
Trupa Deli

ANKARA – Libertatea de exprimare rămâne încă o problemă pentru Turcia, aspirantă la statutul de membru al Uniunii Europene.

Membrii unei trupe rock vor fi judecaţi luna viitoare, după ce au scos pe piaţă o piesă în critică sistemul dur de acces în universităţi.

Trupa Deli este acuzată de insultarea funcţionarilor publici într-un proces care începe la Ankara pe 2 mai. Dezbaterile provocate de piesa celor de la Deli subliniază contradicţiile existente în societatea turcă.

Deşi face eforturi să atingă standardele europene şi vrea să devină membru al UE, Turcia nu face faţă criticilor formulate de proprii cetăţeni la adresa instituţiilor statului. Cele două mentalităţi se află în conflict încă de la începutul secolului 20, din vremea fondatorului Turciei moderne, Kemal Ataturk.

Sistemul de care se plâng cei de la trupa Deli condiţionează accesul în universităţi de reuşita la un examen naţional de trei ore la Biologie, Limba turcă şi Matematică. Tinerii se plâng că sunt prea puţine locuri în universităţi şi ca examenul presupune un nivel foarte ridicat de stres.

Turcia are o populaţie de 70 de milioane de locuitori şi o rata a şomajului de 10 la sută. În 2006, 1 milion şi jumătate de persoane au dat testul, pentru aproximativ 500 de mii de locuri în universităţi.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei 5 muzicieni împreună că managerul lor, riscă o pedeapsă de cel mult 1 an şi jumătate de detenţie, iar în cel mai fericit caz, doar un avertisment sau o amendă.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor