N-au găsit teren pentru Zoo

9Comentarii
N-au găsit teren pentru Zoo
ORADEA – În două zile expiră oferta Guvernului de a finanţa 75% din modernizarea Grădinii Zoologice, iar la Ministerul Mediului nu a ajuns, încă, o decizie a Consiliului Local din care să reiasă că s-a găsit terenul necesar extinderii sau că-şi ia angajamentul pentru finanţarea a 25% din costuri.

„Am vorbit cu ei recent şi sunt în procedură. Deocamdată nu am primit nimic, dar am stabilit ca termen final data de 15 noiembrie”, ne-a declarat ieri Lucia Ana Varga, secretar de stat în cadrul Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD).
Nu a trecut o săptămână de când Varga s-a aflat la Oradea pentru a anunţa, în cadrul unei şedinţe oficiale cu reprezentanţii mai multor instituţii interesate, disponibilitatea Ministerului Mediului de a finanţa reabilitarea Zoo Oradea, cu condiţia implicării serioase a administraţiei locale.
La vremea respectivă, secretarul de stat a declarat că „discuţiile au fost constructive”, precizând că „sper ca până pe 15 noiembrie autoritatea locală să trimită la minister o Hotărâre de Consiliu Local pentru extinderea şi modernizarea Grădinii, care să prevadă şi alocarea a 25% din finanţarea lucrărilor din bugetul local”.


Pe locaţia actuală

Faţă de această situaţie, reprezentanţii municipalităţii spun că nu va fi nicio şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru a dezbate această ofertă. „Vom trimite hotărârea Consiliului Local mai veche, în care figurează planul necesar pentru reabilitare”, ne-a spus Dan Gherdan, director adjunct pe probleme de protecţia mediului în Primăria Oradea, participant la şedinţa cu Lucia Varga.
În şedinţa cu secretarul de stat, la care au participat Primăria Oradea, RAPAS, Agenţia Judeţeană de Mediu, Garda de Mediu, Consiliul Judeţean şi Prefectura Bihor, s-a discutat extinderea Zoo Oradea de la 3,7 hectare de teren, cât ocupă în prezent, la 6 hectare. „Nu am găsit, până acum, terenul necesar extinderii. Vom rămâne la modernizare pe amplasamentul actual”, a precizat ieri reprezentantul Primărei. În numeroase ocazii, Viorel Aştilean, administratorul Zoo Oradea, a precizat că la înfiinţarea Zoo Oradea s-a lăsat un teren pentru ulterioara extindere, cel actualmente ocupat de serele din vecinătate.
În prezent, vizitatorii amplasamentului din Bulevardul Decebal pot constata că o bună parte din cuşti nu sunt agreate de Agenţia de Protecţia Mediului Bihor. „Sunt o mulţime de păsări de casă care umblă libere, în compania unui măgar. Bântuie pe acolo, pe lângă cuşca unde stau mai mult de zece lupi, şi-i enervează. Nici n-am făcut poze, că e cam deprimant”, povesteşte Roxana G., vizitatoare a Zoo Oradea în weekend-ul trecut.

Scurt istoric

În octombrie, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) a transmis autorităţilor locale care deţin grădini zoologice o adresă prin care solicita câteva documente, necesare pentru promovarea unei Hotărâri de Guvern prin care s-ar finanţa proiectele de extindere sau modernizare a grădinilor zoologice. Astfel, administratorii Zoo trebuiau să depună la minister o HCL privind decizia de amenajare a Grădinii Zoologice şi acordul cu privire la asigurarea cofinanţării, un studiu de fezabilitate şi o HCL de aprobare a acestuia.

Pe 25 octombrie s-au primit 17 scrisori de intenţie şi numai şapte studii de fezabilitate de la cele 29 autorităţi locale care deţin grădini Zoo. Primăria Oradea nu a trimis niciun document din cele solicitate. La MMDD a fost primită o adresă de la RAPAS Oradea prin care se solicita cuprinderea în programul de finanţare şi se precizează că studiul de fezabilitate va fi finalizat aproximativ în jurul datei de 15 noiembrie.

 Cristina Ghilea9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor