N-au mănuşi? Au probleme…

2Comentarii
N-au mănuşi? Au probleme…
ORADEA – Au cerut mărire de salarii! Au cerut deblocarea posturilor pentru noi angajări! Şi când s-au obţinut, deocamdată pe hârtie, o parte dintre aceste doleanţe, reprezentanţii forurilor superioare din sistemul sanitar s-au gândit că acum e timpul ca asistentele medicale şi infirmierele să fie luate în vizor.

Potrivit afirmaţiilor şefului Inspecţiei Sanitare de Stat, Bogdan Nica, acestea trebuie să renunţe la bijuterii şi unghii lungi atunci când intră în contact direct cu bolnavii. Ba mai mult, purtarea mănuşilor de protecţie este obligatorie, mai ales când acestea ar efectua vreo manevră care ar favoriza transmiterea unor boli infecţioase. Nu pare a fi nimic nou, iar asistentele şi infirmierele din Bihor cunosc foarte bine aceste lucruri.

După cum se cere…
În opinia dr. Corina Fonoage, şefa ISS Bihor, în mare regulile de igienă sunt respectate în orice unitate sanitară, acolo unde există şi mijloace financiare pentru a asigura materialele necesare. „Depinde foarte mult şi de medicii şefi de secţie. În general asistentele poartă halate şi mănuşi, atât pentru protecţia lor cât şi a pacienţilor. Cât priveşte purtarea bijuteriilor sau a unghiilor mari, asta ţine şi de bunul-simţ al fiecăreia”, ne-a declarat dr. Fonoage.

Asiguri dacă ai cu ce
Vorbele celor care stau în scaunele de conducere sună bine, însă realitatea din spitale este cu totul alta: fonduri insuficiente să acopere toate cheltuielile aferente materialelor pentru curăţenie sau pentru cele de protecţie cât şi personal puţin şi prost plătit. „Toate asistentele au halate, mănuşi sau măşti de protecţie când există epidemie de viroze. Purtarea de bijuterii ţine de respectul fiecăreia, însă de multe ori nu purtăm nici verigheta. Dar nu cred că aici este problema. Personalul este foarte puţin. Pe o secţie de Chirurgie să ai doar cinci infirmiere în total, care lucrează şi pe schimburi, fiind una sau două la 40 de paturi, nu este uşor”, susţine as. Viorica Evu, asistentă-şefă pe Secţia de Chirurgie I a Spitalului Clinic Judeţean Oradea. „Să ai un salariu de 4 milioane de lei şi să ai de îndeplinit zeci de sarcini în 12 ore, nu mi se pare tocmai normal. Câteodată nici nu apuc să vorbesc cu ele. Oferi condiţii de muncă şi atunci poţi să ai şi pretenţii. Oricum, exodul acestei categorii de personal în alte ţări va fi foarte mare, având în vedere că acolo pot să câştige până la 1.000 de euro pe lună”, adaugă as. Evu, care lucrează în Spitalul Judeţean de peste 31 de ani. „În cele două Staţionare, cât şi în ambulatoriul de specialitate, lucrează aproximativ 300 de asistente şi infirmiere. Ele trebuie să facă de toate. S-a dispus deblocarea posturilor libere, însă nu poţi să angajezi personal decât în funcţie de bugetul pe care îl ai. Aşa că tot acolo se ajunge”, susţine as. Meda Alina Cornea, director îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean.

Cu mănuşi de acasă
Munca pe Secţia de Oncologie este una specială şi delicată. Folosirea mănuşilor de protecţie la orice manipulare a bolnavului este obligatorie. „Orice puncţie sau recoltare se face doar cu mănuşi. Până şi distribuirea mâncării încercăm să o facem tot cu mănuşi. Însă de multe ori suntem nevoite să ne cumpărăm noi aceste mănuşi, deoarece având patru puncţii într-o gardă, nu-ţi ajung cele care ţi le asigură spitalul”, susţine dr. Lucia Milian, şef Secţie Oncologie în cadrul Staţionarului II. „Am fost odată la un control ginecologic la Policlinică şi a trebuit să-mi cumpăr eu mănuşi, deoarece nu aveau. Şi în multe unităţi sanitare de stat se întâmplă la fel”, susţine Elena I., studentă.

Viorica Borz2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor