În căutarea unui loc de muncă

În căutarea unui loc de muncă
Peste 200 de persoane cu dizabilităţi s-au aflat vineri în căutarea unui loc de muncă.

Unii au aşteptat cu mare nerăbdare ziua de ieri. „Bursa locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi”, ţinută la Şcoala de Arte şi Meserii „Gheorghe Bariţiu”, era pentru ei şansa de a începe un drum în viaţă pe propriile picioare. Cele 374 de locuri de muncă oferite de către 32 de firme au atras 220 de persoane, majoritatea tineri în curs de absolvire a unei şcoli de meserii.


Dorel Drăghici, directorul executiv al AJOFM Bihor, a observat încă de la deschiderea „bursei” unele dificultăţi în ceea ce priveşte comunicarea dintre angajator şi solicitanţii unui loc de muncă. „Le-am cerut însoţitorilor să medieze între cele două părţi, lucru ce s-a şi întâmplat în majoritatea cazurilor”, a precizat directorul AJOFM Bihor.

Locuri de muncă


Oferta locurilor de muncă era destul de bogată. De la ospătari şi bucătari, vânzători, confecţioneri îmbrăcăminte sau încălţăminte, şoferi profesionişti, zugravi, electricieni, operatori chimişti, la ingineri mecanici sau constructori, economişti, designeri sau arhitecţi. Unii dintre angajatori au venit să facă doar act de prezenţă, pentru posturile pe care le aveau cerându-se experienţă.

„Majoritatea celor prezenţi nu au experienţă şi nu putem să-i angajăm aşa”, a precizat reprezentantul unei firme de tâmplărie. Alte firme au fost mai norocoase, spre exemplu cele care angajau persoane necalificate sau calificate în domeniul industriei uşoare.


Elevii au venit însoţiţi de profesori sau maiştri într-o anumită ordine. Programarea la interviu era înţeleasă uneori chiar ca o angajare. „Sunt fericit că mi-am găsit de lucru în domeniul confecţionării încălţămintei. Mă pricep la aşa ceva. Am mai lucrat în perioada vacanţei, iar practica tot în acest domeniu am făcut-o”, ne-a spus Petru Dunga, un elev ce termină şcoala în iunie.

Pregătirea bună a acestuia ne-a fost confirmată şi de maistrul care-l instruieşte. „Mă bazez pe el şi pe ceilalţi colegi ai lui. Majoritatea dintre ei vor face faţă sută la sută în acest domeniu pentru care au fost pregătiţi”, este de părere Viorel Oţan, maistru la Şcoala de Arte şi Meserii „Gheorghe Bariţiu”. În urma „bursei” au fost selectate pentru interviu 39 de persoane.


Cea de-a cincea ediţie a „Bursei pentru persoanele cu dizabilităţi” este considerată un succes de către Octavian Lupiţiu, directorul general al Societăţii „Umbrela” a Persoanelor cu Handicap Asociat (SUPHAR), tocmai prin faptul că se organizează. „Important este că în baza experienţei acumulate am creat o modalitate de a pune faţă în faţă persoanele cu dizabilităţi şi angajatorii”, a specificat Lupiţiu.

Acesta crede că cea mai bună formă de integrare în colectiv pentru persoanele cu dizabilităţi este găsirea unui loc de muncă. „Altfel există riscul ca aceste persoane să fie toată viaţa nişte asistaţi social”, este de părere directorul SUPHAR.

Claudia Curta
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !