În „foame”

Deva – Societăţile comerciale cu un singur angajat – patronul – au devenit o raritate pentru judeţul Hunedoara. Doar cei care au o sursă de venit suplimentară mai rezistă impozitelor şi taxelor care au crescut exponenţial în ultimii doi ani.

Mai multe firme din judeţul Hunedoara se văd în imposibilitatea de a mai suporta cheltuielile lunare. Ele aparţin patronilor şi lucrătorilor pe cont propriu, aşa cum ste situaţia lui Costin Hercea. El spune că este împovărat de birurile puse pe venituri, de impozitele mari şi de impozitele pe salariu.

„Foarte mulţi dintre cei care am început pe cont propriu o afacere ne vedem acum în situaţia că nu mai avem de lucru. Firmele mari îşi permit probabil comisioane pentru ca să „prindă” o lucrare mai mare. Pentru salarii trebuie să plătim la stat, spre exemplu, 70% doar impozite. În acest fel nu putem să mai susţinem familia şi ne vedem nevoiţi să ne angajăm la stat, care aduce venituri mai mari”, spune Hercea.

Angajaţi nepregătiţi

Mihai Sîrbu, din Deva, are o firmă la care, dacă o duce mai bine, îşi permite un angajat-doi, însă nu permanent. El spune că de vină sunt şi faptul că cei care vor să se angajeze sunt foarte slab pregătiţi, au pretenţii mari şi nu sunt în stare să producă nici pentru salariul minim pe economie. „Eu muncesc, eu fac comisioanele, eu îmi fac contabilitatea. Sunt un factotuum în firmă pentru că nu găsesc un angajat pe care să mă pot baza.

Deschiderea graniţelor aduce un fapt fără precedent în judeţ: nu mai pleacă tinerii la muncă, ci pleacă patronii care au firme cu un singur angajat pentru că, în Occident, sunt mult mai bine plătiţi. Asta cred că voi face şi eu”, spune Mihai Sîrbu.

Potrivit INS, ponderea celor care şi-au declarat incapacitatea de a suporta cheltuielile lunare totale a crescut, de la 15,4%, în anul 2004, la 17,4%, în 2005 şi la 19,2, în 2006. Iar a celor incapabili să-şi asigure hrana – de la 49% din totalul celor aflaţi în astfel de situaţii, în 2004, la peste 80%, în anul 2005 şi se apropie de 100% în 2006.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !