În UE, la propriu şi la figurat

În UE, la propriu şi la figurat
ORADEA – Cristina Matiuţă şi Lia Pop vorbesc despre problema migraţiei forţei de muncă într-o Uniune Europeană lărgită.

Jurnal bihorean: Cum a ajuns Facultatea de Ştiinţe Politice şi ale Comunicării să se ocupe de problema migraţiei?
Cristina Matiuţă: Acum aproximativ un an, la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea a fost creat un Centru de Cercetare a Problemelor din Domeniul Migraţiei. Centrul este finanţat de către Fundaţia pentru o Societate Deschisă şi face parte dintr-un Program East-East, adjudecat de facultatea noastră.

J.b.: Cum va fi structurat programul?
Cristina Matiuţă: Programul va avea trei faze majore: prima o reprezintă un seminar internaţional, ce debutează mâine (azi – n.r.), cu participarea unor experţi din Polonia, Cehia, Ungaria, Croaţia, Macedonia, Republica Moldova, Letonia, Slovenia, Franţa şi Portugalia. Principalul scop al seminarului îl reprezintă crearea unei reţele de experţi din ţările Europei Centrale şi de Est, în studiul şi gestionarea migraţiei. A doua fază, ce începe în ianuarie, va fi realizarea unei comunităţi online pe problemele de migraţie, iar faza finală va fi crearea unui e-journal (o revistă online pe problemele migraţiei – n.r.).
Sperăm ca seminarul să se soldeze cu găsirea unor soluţii de parteneriat între mediul academic şi membrii societăţii civile.

J.b.: Ce importanţă are acum, la o lună până la aderare, problema migraţiei forţei de muncă?
Lia Pop: Ca să vorbim corect din punct de vedere academic, după integrarea României nu va mai fi vorba de migraţia românilor, ci de mobilitatea internă în UE. Românii nu vor mai fi migranţi în UE, ci va apărea o nouă problemă, problema identităţii. Cei care vor veni în România din afara UE vor fi de acum migranţii, iar cetăţenii europeni se vor mişca liber în România. Este însă acea perioadă de tranziţie, negociată prin Tratatul de Aderare, în care românii şi bulgarii vor fi invitaţi încet-încet să lucreze pe piaţa muncii europene.

J.b.: Cine ia deciziile privind acceptarea muncitorilor din ţările proaspăt primite în UE pe pieţele muncii din ţările membre cu vechime?
Lia Pop: Decizia e în primul rând de la Bruxelles, de la Comisie, care doreşte coeziune şi mişcarea cât mai liberă a cetăţenilor pe spaţiul Uniunii. Cu cât oamenii se mişcă mai mult, cu atât dezvoltarea UE ia amploare. În al doilea rând, la nivel naţional se întâmplă cu totul şi cu totul altceva. Fiecare guvern negociază cu partenerii din ţara respectivă şi cu sindicatele numărul de oameni de care are nevoie piaţa muncii din acea ţară. Ţările nordice au reglementări foarte stricte. Spre exemplu, danezii acceptă suficienţi străini pe piaţa muncii, dar aceştia trebuie să fie plătiţi la fel ca şi muncitorii din Danemarca. Asta înseamnă că eu, ca angajator, nu am nici un interes să te aduc pe tine, ca român, pentru că nu câştig nimic, nu pot să îţi dau un salariu mai mic. Practic au formulat politic o interdicţie care ne afectează mult mai grav decât cea din Marea Britanie.

J.b.: Care ar fi efectele adverse ale liberalizării forţei de muncă şi a lipsei de restricţii asupra mobilităţii?
Lia Pop: Există voci puternice din partea stângii europene care spun că cei din Est sunt trataţi ca şi cetăţeni de gradul doi, stânga fiind pentru liberalizarea forţei de muncă. Există însă efecte negative, există persoane pe care noi nu le dorim mobile şi care însă vor putea circula libere. Un exemplu este problema traficului de persoane, de carne vie, traficul de copii. Românii au probleme din cauza acestui segment: cei care s-au dus să cerşească, cei care s-au dus pentru prostituţie sau au fost traficaţi pentru prostituţie şi cei care s-au dus realmente cu scopul de a fi hoţi de buzunare. Din cauza acestor oameni se tem europenii de noi. O altă problemă majoră o va reprezenta deficitul apărut pe piaţa muncii din România, o dată cu plecarea în alte ţări ale UE în special a cadrelor medicale, printre alte categorii de muncitori.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase