În vizită la criminalişti

În vizită la criminalişti
În munca lor, experţii criminalişti se confruntă şi cu destule cazuri care îţi ridică părul măciucă. Locurile în care s-au desfasurat crime, sinucideri, accidente grave, spargeri sau alte evenimente macabre ramân neatinse pâna când apar la fata locului criminalistii.

Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Bihor are 13 asemenea oameni a caror slujba cotidiana este sa studieze scenele în care si-a facut intrarea „femeia cu coasa”.
„Criminalistul trebuie sa aiba un psihic puternic. E un stres constant. Dupa ce pleci de la un caz unde ai vazut creieri împrastiati, încerci sa uiti. Nu tii în tine, ca dupa aceea ai cosmaruri”, spune subcomisarul Nicolae Serfezeu, seful Serviciului de Criminalistica din cadrul IPJ Bihor. De-un fir de par


Rolul criminalistului este de a identifica la fata locului cât mai multe indicii care sa tradeze identitatea si modul de operare ale infractorului. Ofiterii din cadrul Serviciului oradean sunt cu totii experti criminalisti, atestati de Academia de Politie Bucuresti. Acestia pot efectua expertize pe amprente, cercetari de traseologie si balistica, precum si grafoscopie (identificarea autorului dupa scris). Probele fizico-chimice si biologice sunt prelucrate la Bucuresti. De o proba ADN se leaga si cea mai socanta amintire din cariera de politist a lui Nicolae Serfezeu.


„În cazul celor doua fete ucise la Salonta am reconstituit ADN-ul criminalului, pornind de la un singur fir de par luat de la una din fete. A fost groaznic. Una dintre ele a fost ucisa cu peste 20 de lovituri de cutit”, îsi aminteste Nicolae Serfezeu. Autorul dublei crime din urma cu cinci ani este înca necunoscut.

Fler de politist


Cu toate acestea, seful criminalistilor spune ca nu are probleme cu stomacul. Nici cu somnul. „Rolul nostru este de a aduna probe. Nu afirmam ce nu putem demonstra. De aceea, criminalistul trebuie sa fie foarte meticulos. Trebuie sa intre în pielea raufacatorului, sa aiba flerul politistului. Cine nu are rabdare nu poate fi criminalist”, povesteste Serfezeu.


În urma cu sase ani, criminalistul-sef îsi aduce aminte cum a descoperit cadavrul unui barbat care disparuse de la domiciliu în ziua în care plecase sa-si ridice banii de la CEC. „Dupa o saptamâna, masina a fost gasita încuiata în spate la Cetate, lânga filiala CEC. Am trimis dupa câine. Era toata familia la fata locului. Dupa ce câinele a prins mirosul din masina, a luat-o glont spre Cetate. Le-am spus sa caute prin copaci si prin locuri greu accesibile. Banuiam ca omul a facut un preinfarct. În asemenea cazuri, oamenii tind sa-si smulga hainele si au nevoie urgenta de defecare”, a povestit Serfezeu.


Spre uimirea familiei, cadavrul barbatului a fost gasit în vârful Cetatii, pe jumatate dezbracat, precum intuise criminalistul. „Legistul a confirmat ulterior ca facuse un preinfarct si apoi un infarct care i-a fost fatal.

Image Track la îndemâna


Criminalistii oradeni sunt dotati cu aparatura de ultima ora. Prin Image Track, au acces la o baza de date care contine fotografiile tuturor recidivistilor din tara. În câteva luni urmeaza sa fie instalata o statie de prelucrare automata a amprentelor digitale.
Nicolae Serfezeu a tinut sa precizeze pe final ca nu exista crima perfecta. „Exista doar neajunsurile tehnicii sau neimplicarea totala a anchetatorului”, a completat acesta.

Sebastian Kovacs