Născuți odată cu România Mare, șase bihoreni, onorați de reprezentanții M.A.I.

De Bihon.ro
Reactualizat la:
1Comentariu
Născuți odată cu România Mare, șase bihoreni, onorați de reprezentanții M.A.I.
© Foto: IPJ Bihor
Șase persoane născute odată cu România Mare au fost aniversate de către reprezentanții structurilor teritoriale ale M.A.I..

În perioada 14 – 28 iunie , prefectul județului, Ioan Mihaiu, alături de structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Bihor i-au aniversat pe cei șase cetățeni care s-au născut în anul 1918 și care, în anul Centenarului Marii Uniri, sărbătoresc 100 de ani de viață. Centenarii bihoreni au fost vizitați de către autorități, ocazie cu care au fost descoperite cele mai frumoase, mai emoționante și mai interesante povești de viață.

Celor șase centenari bihoreni, din municipiul Oradea și din localitățile Tășad, Mișca, Săcueni, Vășad și Valea lui Mihai li s-au înmânat fiecăruia o scrisoare personalizată din partea ministrului afacerilor interne, doamna Carmen DAN, simboluri naționale, printre care un steag tricolor, cu invitația de a-l purta aproape de inimă, așa cum au purtat și România, precum și alte mici cadouri simbolice.

– „Secretul” celor 100 de ani și poveștile fascinante ale centenarilor:

„Doamna Margareta Mezei, din municipiul Oradea, ne-a întâmpinat cu o privire ageră, profundă, oglindă a clipelor frumoase și a vremurilor tumultuoase trăite de-a lungul unui veac. Primirea drapelului României a adus emoție pură pe chipul femeii. Doamna Margareta a muncit o viață întreagă ca gestionar a două centre comerciale. Consideră perioada Revoluției din 1989, pe care a trăit-o la Timișoara, ca fiind unul dintre cele mai grele momente trăite în viață. O cumpănă în viața sa a fost moartea primului soț, dar a avut puterea să depășească toate greutățile pe care i le-a scos în cale viața, s-a recăsătorit, soțul său trăind, de asemenea, până la frumoasa vârstă de 99 de ani. Are o unică fiică și un nepot.

Doamna Mezei spune că „bucuriile mari vin din lucruri mărunte, depinde cum vrei să îți petreci viața!”. Îi place să râdă, să glumească, cafeaua cu frișcă pe care își amintește că o savura cu plăcere alături de soțul său, pe o terasă din Oradea. Îi displace profund minciuna. Consideră alimentația cumpătată ca foarte importantă pentru sănătate și este o optimistă convinsă, foarte sociabilă și veselă. Apreciază un pahar de vin bun seara, alături de cei dragi. A trăit mereu cu bucurie fiecare clipă!

Doamna Iluța Ileana, o altă bihoreancă născută odată cu România Mare, locuiește în satul Tășad, comuna Drăgești, județul Bihor, bucurându-se de cei doi nepoți și șase strănepoți pe care i-a dăruit unicul său copil. Deși soarta nu i-a fost favorabilă, rămânând văduvă în momentul în care copilul său a împlinit patru ani, doamna Iluța a știut să depășească greutățile vieții prin multă muncă, credință în Dumnezeu și iubire față de oameni, ingrediente pe care le consideră indispensabile longevității.

Doamna Szabo Roza născută în localitatea Mișca, comuna Chișlaz, este dovada vie a resurselor sufletești inepuizabile, radiind bucurie și energie în jurul său, calități izvorâte din iubirea și empatia față de semeni, așa cum ne mărturisea: „să iubești pe toată lumea, indiferent de culoare și naționalitate!”. Rămasă orfană de tată de la 7 ani și confruntată cu numeroase greutăți, doamna Szabo și-a găsit resursele în abordarea dedicată a fiecărui aspect al vieții, afirmând că „orice faci în viață, trebuie să faci cu mare plăcere”. Are un copil, un nepot și un strănepot, pe care i-a crescut în spiritul acestor principii.

O altă bihoreancă care a atins frumoasa vârstă de 100 de ani, doamna Szokocs Iren, din localitatea Săcueni este văduvă și are 3 copii, 4 nepoți, 10 strănepoți și 2 stră-stră-nepoți. Amintirea tristă a celui de-al doilea război mondial, care i-a marcat tinerețea, a fost estompată de-a lungul timpului de clipele fericite petrecute alături de frumoasa și marea sa familie, pe care o consideră un nesecat izvor de tinerețe sufletească.

Domnul Feher Petru, din Valea lui Mihai, a primit delegația autorităților extrem de emoționat. Domnul Feher, veteran de război, consideră perioada petrecută pe frontul de luptă ca fiind cea mai apăsătoare din viața sa. Familia ocupă primul loc și în sistemul de valori al domnului Feher, care are 2 băieți, 6 nepoți și 8 strănepoți. Îi place să pescuiască și urăște nedreptatea, fiind ghidat de-a lungul vieții de credința în Dumnezeu. În opinia dumnealui „viața e grea, dar merită trăită”, totul întâmplându-se din și cu voia divină.

Cu privirea senină și blândă a omului care a învățat că viața este mai mult decât suma anilor trăiți, domnul Nica Alexandru, din localitatea Vășad, comuna Curtuișeni, ne-a povestit, cu nostalgie, atât despre momentele dureroase prin care a trecut, printre care decesul soției, un accident suferit de fiica sa și confiscarea terenurilor din perioada regimului comunist, cât și despre clipele încărcate de fericire petrecute alături de cei 2 copii, 5 nepoți și 8 strănepoți ai săi.

Domnul Nica iubește sărbătorile de iarnă, în special Sărbătoarea Crăciunului și obiceiurile românești specifice acesteia. Colindele sunt cele care i-au umplut, an de an, sufletul de bucuria trăirii profunde a obiceiurilor românești. Liniștea sufletească și-a regăsit-o adeseori în marea sa pasiune, creșterea și întreținerea cailor.

Ne-a recomandat tuturor, cu înțelepciunea specifică vârstei, o viață cumpătată, fără excese, gândirea pozitivă, mișcarea și armonia în familie, ca rețete pentru un trai îndelungat, un suflet împăcat și un corp sănătos”, se arată în comunicatul emis de comisarul IPJ Bihor, Alina Dinu.

Proiectul „O viață cât un Centenar”, organizat la nivel național de către M.A.I., are ca scop mediatizarea poveștilor de viață ale unor români născuți în anul Marii Uniri.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor