Născuţii prematur, tot mai mici

Născuţii prematur, tot mai mici
Numarul copiilor care se nasc prematur, cu o greutate inimaginabil de mica, e în crestere. Doctorii neonatologi de la Maternitatea oradeana sunt pusi în situatia de a salva copii nascuti cu greutate de 500 – 600 de grame.

Fara sa precizeze cifre, sefa Sectiei de Reanimare a spitalului, dr. Valeria Filip, ne-a spus ca în spital continua sa se nasca prematur destui copii cu greutate foarte mica. Pâna anul trecut, micutii sositi pe lume cu o greutate sub 1.000 de grame (1 kilogram) nici nu erau declarati nascuti, ci avortoni. Abia dupa ce treceau de o anumita greutate (în general peste 1.500 – 2.000 grame) aveau voie sa fie considerati nou-nascuti si sa li se faca acte de identitate. Noroc cu sponsorizarile…


De nevoie, medicii neonatologi au reusit sa faca rost din sponsorizari de înca un aparat de ventilatie si niste pulsoximetre. Pentru ca medicii sa aiba toate aparatele necesare salvarii copiilor cu dificultati, la Sectia de Reanimare din Maternitate ar mai fi nevoie de aparate medicale, inclusiv incubatoare.


Cu toate ca era inclus pe lista maternitatilor cu nevoi materiale, spitalul nu a primit bani pentru aparatura medicala de la forurile tutelare (Ministerul Sanatatii, Consiliul Judetean).

Otilia Sandor