Înăspresc condiţiile pentru investitori

Creşterea „duratei de viaţă” a unui plan urbanistic sau obligativitatea publicării în presă a documentelor ce descriu dezvoltarea zonală sunt doar două dintre modificările aduse cadrului legal referitor la urbanism şi amenajarea teritoriului.

Legea nr. 289, în vigoare de două luni deja, înăspreşte simţitor condiţiile legale, impunând o mult mai mare atenţie la întocmirea documentelor necesare mai ales pentru investiţiile importante, apreciază Raluca Covăcescu, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Arhitectului-şef din Primărie.

„Până acum se lucra în baza Legii nr. 350/2001. De la intrarea în vigoare a Legii nr. 289, care modifică şi completează prima lege, procedura premergătoare realizării unei construcţii este mai lungă şi mai scumpă. Sunt mult mai multe studii de făcut şi mai multe constrângeri de respectat”, spune arhitecta.

„Orice derogare privind documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului aprobate (Plan Urbanistic General, Plan Urbanistic de Detaliu sau Plan Urbanistic Zonal) poate fi obţinută – în limitele cadrului legal şi bine justificat – printr-o nouă documentaţie de urbanism, care poate fi aprobată numai după o perioadă de un an de la aprobarea documentaţiei de urbanism iniţiale”, spune Legea nr. 289/2006.

„Noi îi sfătuim pe cei vizaţi să acorde o mai mare atenţie la întocmirea documentaţiilor. Până acum, modificările ulterioare erau uşor de făcut şi apăreau, mai ales ca urmare a unor solicitări ale instituţiilor de mediu, ale Sanepidului sau ale Pompierilor. Acum, un PUD sau PUZ odată aprobat de Consiliul Local nu poate fi modificat înainte de un an, ceea ce înseamnă blocarea investiţiei”, explică Raluca Covăcescu.

Trebuie publicat

O nouă modificare adusă de Legea nr. 289/2006 este obligativitatea publicării PUZ-urilor (planurilor urbanistice zonale). „Aceasta are un caracter informativ, şi nu unul deliberativ. Oamenii trebuie să ia la cunoştinţă ceea ce se va construi şi, dacă sunt afectaţi direct şi pot prezenta asta cu argumente pertinente, poziţia lor va fi luată în calcul”, spune directorul executiv.

La nivelul municipiului Oradea, publicarea anunţurilor de acest tip se face prin Ziarul Primăriei. Cetăţenii care sunt direct interesaţi sau afectaţi de o viitoare dezvoltare a unei zone au răgaz să-şi spună punctul de vedere în termen de maxim zece zile de la data publicării, apreciază arhitecta.

Raluca Covăcescu susţine că modificările aduse la cadrul legal au dat naştere, recent, unor situaţii tensionate. „Înţelegem presiunea investiţională dar, cu toată disponibilitatea noastră, cadrul legal nu ne mai permite prea multă maleabilitate”, crede directorul. De altfel, modificările îi afectează mai degrabă pe investitori decât pe orădenii de rând care ar dori să-şi ridice o casă.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !