Încã 17 diabetici depistati

Încã 17 diabetici depistati
Lista celor aproximativ 13.000 de bihoreni bolnavi de diabet a mai crescut de luni cu încã 17. Firma producãtoare de insulinã a încheiat luni actiunea caritabilã demaratã acum douã sãptãmâni.

Initial, organizatorii au pus la bãtaie 200 de bandelete, niste materiale pentru testarea glicemiei în mod gratuit pentru bihorenii care nu se stiau diabetici. Lunea trecutã, s-au prezentat la test 100 de oameni, 20 dintre ei aflând cã sunt de fapt bolnavi de diabet. Acum douã zile a fost epuizatã ultima transã de bandelete, 100 de bihoreni, în majoritate femei si bãrbati peste 50 de ani solicitând acest test. Diabetologul orãdean Diana Podilã ne-a spus cã 17 dintre persoanele testate (în mare parte femei), au fost depistate cã suferã de diabet.

Multumiti de rezultat

Toti cei 37 de bihoreni care au aflat în timpul testului cã au diabet zaharat tip II în diverse stadii, au intrat pe loc în evidenta diabetologilor orãdeni si au primit tratament de specialitate.

Diabetologii si reprezentantii firmei producãtoare de insulinã sunt multumiti de rezultatele actiunii, în sensul cã cei 37 de bihoreni depistati cu bihoreni îsi pot tine acum boala sub control si pot trãi normal. Totusi, doctorii sunt convinsi cã numãrul real al bolnavilor de diabet din Oradea si Bihor e mult mai mare decât cel din scriptele lor, de circa 13.000.

Otilia Sandor