Începe goana după banii Uniunii

4Comentarii
ORADEA – Sfârşitul acestei luni va aduce şi startul în cursa pentru fondurile europene. 4,6 miliarde de Euro (din care 85% fonduri europene), aceasta este suma pe care UE o pune la bătaie, din care, chiar dacă asupra modalităţilor prin care vor putea fi accesaţi aceşti bani pluteşte încă o ceaţă groasă, 400 de milioane de Euro vor trebui cheltuiţi în acest an.

Abia în ultimul ceas, Ministerul Dezvoltării a anunţat că va publica în săptămânile următoare un manual al solicitantului de fonduri comunitare, solicitant care poate fi atât o autoritate locală, dar şi o companie, un ONG sau persoane juridice care nu au activitate economică.

Acest manual va conţine criteriile de eligibilitate, cheltuielile finanţate, forma contractului etc.

 

Rambursări 90 de zile

 „Cele mai importante proiecte în această primă fază sunt cele din aşa-numita Axă prioritară 2, care se referă la îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, beneficiarii eligibili fiind administraţiile locale. Principalele candidate la finanţare sunt proiectele rămase nefinanţate cu ajutorul programelor de preaderare (PHARE)”, spune Călin Moisa, consilier principal în cadrul unei firme de consulting orădene.

În ceea ce priveşte IMM-urile, domeniile de sprijin sunt foarte vaste, ele mergând de la reabilitarea siturilor industriale şi promovarea turismului, inclusiv crearea de infrastructură necesară pentru creşterea potenţialului turistic al României, până la sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor.

„Cel puţin două luni vor trece de la depunerea cererii de finanţare şi până la aprobarea ei, aprobare care nu înseamnă, în acest caz şi obţinerea banilor. Spre deosebire de proiectele PHARE, de această dată proiectul trebuie realizat din bani proprii, cheltuielile urmând a fi decontate pe bază de facturi, perioada maximă de rambursare a banilor fiind de 90 de zile de la depunerea cererii de rambursare, sau chiar 120 de zile în cadrul proiectelor complexe”, declară Moisa

 

Perspective optimiste

 Chiar dacă procedurile par greoaie, rezultatele, în opinia specialiştilor vor fi impresionante. Pornind de la aceşti bani, analiştii economici estimează că la finalul perioadei, în 2015, România să se apropie din punct de vedere al infrastructurii de celelalte ţări ale UE.

„Peste 10.000 de noi locuri de muncă, sute de şcoli şi zeci de campusuri universitare reabilitate, peste 300 de IMM-uri din turism susţinute, dar şi investiţii în domeniul Sănătăţii şi reabilitarea siturilor industriale, acestea vor fi realizări posibile doar cu ajutorul fondurilor puse la dispoziţia României de către Uniune”, declară specialistul.

Valentin Buda4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor