Început liniştit de examen

Început liniştit de examen
Luni a fost o zi plină de emoţii pentru elevii care au susţinut prima probă a testării naţionale, dar şi pentru părinţii adunaţi în curţile centrelor de examen, pentru a fi alături de odraslele lor.

„Noi suntem mai emoţionaţi decât copiii. Sperăm că s-au descurcat, pentru că au avut foarte mult de învăţat. Materia e exagerat de multă”, a spus o mămică ce-şi aştepta copilul la Şcoala Generală „Oltea Doamna”.

„Mai uşor ca la teză”

În Bihor, 6.101 candidaţi au fost prezenţi la prima probă, cea la limba şi literatura română. Din 6.233 de înscrişi au absentat 132. Testarea s-a desfăşurat în 29 de centre de examen, din care zece în Oradea. În jurul orei 11:00, elevii au început să iasă pe rând din centrele de testare. În privinţa dificultăţii subiectelor, părerile au fost împărţite: unora li s-a părut cam greu examenul, iar alţii susţineau că nu se aşteptau să fie aşa uşor.

„A fost destul de greu. Nu mă aşteptam să ne pice basmul, eu mizam pe nuvelă”, a spus Tabita Bara, elevă la Şcoala Generală „Nicolae Bălcescu”. Nu de aceeaşi părere a fost Larisa Cherteş. „A fost foarte uşor. Mă aşteptam la ceva mult mai dificil”, a spus aceasta, care a mai precizat că tezele pe care le susţineau la sfârşitul semestrului erau mai grele.

La testarea de luni, elevii au avut de rezolvat subiectele celei de-a doua variante. Printre cerinţele la gramatică au fost despărţirea în silabe şi probleme legate de sintaxa frazei. Elevii au mai avut de redactat o scrisoare şi de prezentat genul „basm”.

Eliminată din concurs

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor (IŞJ) au anunţat că examenul s-a desfăşurat în condiţii normale, exceptând cazul unei eleve eliminate din examen pentru că a fost prinsă copiind. Incidentul s-a petrecut la Şcoala Generală „Andrei Mureşanu”, eleva prinsă provenind dintr-o generaţie de absolvenţi anterioară.

Au existat 13 cazuri de boală în care a fost nevoie de examinare specială, candidaţii fiind examinaţi la domiciliu sau în spital. Supravegherea a fost asigurată de aproximativ 1.000 de dascăli, precum şi de jandarmi şi poliţişti, prezenţi atât la centrele de examen şi evaluare, cât şi la IŞJ.

Azi, testarea continuă cu proba la limba şi literatura maternă. Proba va fi susţinută de peste 1.100 de elevi la limba şi literatura maghiară, 46 la slovacă şi 19 la germană. Aproximativ 100 de supraveghetori vor fi prezenţi la această probă.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !