Închis din cauza calului

Cam de o săptămână, accesul în parcul din şanţul cetăţii este blocat pe partea dinspre strada G. Gherea. Cauza, suspectată de vecini şi confirmată de administratorii cetăţii – caii ţiganilor din vecinătate.

„Locuiesc pe strada D. Gherea şi obişnuiam des să ies cu prietenii în parc, pentru că e aproape. Mergeam pe-acolo şi ca să scurtez drumul spre centru sau Cantemir. Acum trebuie să ocolim toţi cei de aici pe Clujului ca să ajungem în oraş”, se plânge R. G., rezident în strada D. Gherea şi direct afectat de închiderea porţii parcului. Acesta susţine că administratorii cetăţii au avut această iniţiativă pentru a limita accesului unui cal la iarba din parc. „Avem aici nişte familii de ţigani care îşi lasă calul să pască în şanţul cetăţii, dar nu înţeleg de ce nu s-a pus un paznic la intrare în loc să închidă poarta. Sunt acolo gardieni publici, iar dacă nu ajung, mai puteau angaja unul. Aşa, ţin poarta asta închisă iar oamenii care vin pe jos de la fabrica asta sau de la Maternitate, trebuie să iasă în Clujului pentru a ajunge în oraş”, spune orădeanul.

 

Calul sau viaţa?

Angajaţii Serviciului de Administrare a Cetăţii îşi recunosc „fapta” dar nu ca pe o vină. „A trebuit să închidem poarta din cauza unora dintre vecinii noştri, cei de pe Clujului 34 şi Redutei 3. S-au obişnuit să trăiască din ce pot „valorifica” din cetate şi din jurul ei. De când am început refacerea cetăţii, se găsesc destule de „valorificat”. Mai mult, că îşi lasă caii la păscut aici este altă problemă”, spune Dumitru Noane, funcţionar la administraţie. „Cât era poarta deschisă alergau paznicii după cai prin parc ca bezmeticii. De multe ori i-au ameninţat că le ia gâtul dacă se ating de animale. Cine îşi pune mintea cu ei?”, întreabă retoric Noane.

De altfel, localnicii şi cei de la Cetate spun că nu au văzut nici o implicare a poliţiştilor de proximitate în acest conflict mocnit.

 

Cristina Ghilea