„Ne-au bătut” hunedorenii!

12Comentarii
„Ne-au bătut” hunedorenii!
ORADEA – În judeţul Hunedoara viaţa are într-adevăr prioritate! Consiliul Judeţean Hunedoara a reuşit într-un an ce n-a putut face CJ Bihor în 14 ani.

Deşi SMURD Hunedoara s-a înfiinţat abia în iulie anul trecut, hunedorenii au reuşit să surclaseze aproape toate judeţele care un astfel de serviciu de urgenţă înfiinţat încă din anii ’90.

Au întrecut până şi Bihorul care se doreşte a fi un judeţ cu „pretenţii”, net superior Hunedoarei, oraş de graniţă, cu un important potenţial economic şi industrial. Deşi SMURD Bihor s-a înfiinţat în 1993, fiind al doilea judeţ după Mureş care se putea lăuda cu un astfel de serviciu medical de urgenţă, cei 14 ani au reprezentat un declin major.

Dacă în 1993 SMURD Bihor avea patru autosanitare, autorităţile judeţene şi locale au considerat că acestea sunt suficiente pentru eternitate. Din păcate timpul şi-a pus pecetea pe acestea, după zece ani două dintre ele fiind casate iar la scurtă vreme încă una s-a defectat, spre disperarea echipelor de intervenţie care au rămas doar cu o autosanitară. Şi de atunci a început calvarul. Nimeni nu le-a sărit în ajutor.

Autorităţile judeţene, prea preocupate de soarta FC Bihor au susţinut că SMURD nu reprezintă o prioritate. Astfel zecile de intervenţii pe lângă forurile judeţene şi chiar locale, zecile de petiţii ale dr. Hadrian Borcea, coordonatorul local al SMURD, au rămas fără nici un răspuns.

 

Într-un an cât alţii în zece

În acest timp, în iulie 2006 se puneau bazele SMURD Hunedoara. Consiliul Judeţean Hunedoara împreună cu consiile locale au pus mână de la mână şi au achiziţionat cinci maşini de prim ajutor în valoare totală de peste 500.000 de euro, echipate cu aparatură medicală austriacă de ultimă generaţie, având inclusiv un sistem de transmisie automată a datelor cât şi dotări pentru descarcerare.

Ba mai mult, anul acesta vor mai fi achiziţionate încă două maşini tot cu sprijinul forurilor judeţene şi locale, care s-au constituit în Asociaţia neguvernamentală Salvital. Dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD în România, ne-a declarat vineri că este mândru de ei: „La Hunedoara Consiliul Judeţean împreună cu primăriile au făcut multe pentru SMURD. Asta înseamnă că dacă vrei poţi. Motorul a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean dar toată lumea s-a aliat, de la preşedinţi, prefect, toţi. În fiecare judeţ trebuia să fie un motor.

În Bihor a fost în 1993 comandantul pompierilor, generalul Adrian Pădurean. Dacă se menţinea sprijinul care era în ’93, Oradea era acum departe. Din păcate a fost un moment în care s-a pierdut sprijinul la diferite nivele şi un pic s-au împotmolit. Dar azi (vineri – n.r.) domnul Kiss ne-a promis că acum este în curs de achiziţionare o maşină şi că de acum înainte vor sprijini SMURD-ul”.

 

Dacă vrei se poate

Petru Mărginean, vicepreşedintele CJ Hunedoara, „motorul” SMURD-ului Hunedoara este mândru de realizările judeţului său. „Eu am fost în perioada 2001-2003 subprefect al Hunedoarei şi atunci am realizat cât de importantă ar fi deschiderea SMURD-ului la noi în judeţ. Aveam foarte multe accidente grave de mină dar şi rutiere. Şi atunci ne-am spus că trebuie să facem ceva.

Ajungând vicepreşedintele Consiliului Judeţean am trecut la fapte. Am creat Salvital-ul care este dealtfel SMURD Hunedoara şi am trecut la lămurirea primarilor. Nu a fost greu. Toată lumea s-a mobilizat pentru că şi-au dat seama că de noi, cei din fruntea comunităţii, depinde totul. Ne-a sprijinit şi dr. Arafat şi astfel am reuşit să ajungem pe locul doi în ţară între unităţile SMURD”, ne-a declarat mândru Petru Mărginean.

 

Promit multe….

Nici bihorenii parcă nu s-ar lăsa. „Mai bine mai târziu decât niciodată. Într-adevăr SMURD-ul a fost lăsat deoparte, însă sperăm să vom putea recupera. Vom achiziţiona cât de repede o maşină şi noi i-am promis vineri dr. Arafat că vom face tot posibilul ca pe viitor acolo unde sunt staţii de pompieri în judeţ să fie şi un echipaj SMURD. Eu am văzut în urmă cu câţiva ani cum arată SMURD Mureş. Noi avem mult de recuperat. Mai ales că avem nevoie de ei”, ne-a declarat Gavrilă Ghilea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, nevenindu-i să creadă că Bihorul, ca dotare SMURD se află printre ultimele judeţe care au un astfel de serviciu medical de intervenţie. „Noi am vrut la început două maşini dar este bine că ne-au promis şi una. Acum vom primi şi de la Minsiterul Sănătăţii. Important este să avem amenajat şi un dispecerat, cât şi un UPU funcţional”, afirmă dr. Hadrian Borcea, mulţumit şi cu puţinul care i se dă.

 

În loc de concluzie….

Mobilizarea pentru SMURD se pare că a fost activă şi în rândul oamenilor de rând din Hunedoara. Anul trecut, acest judeţ a reuşit să adune prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe salarii către SMURD a nu mai puţin de 1,6 miliarde de lei vechi, fiind pe locul trei după Mureş şi Bucureşti. Cu aceşti bani se va achiziţiona o maşină de teren pentru zonă montană pe care o va folosi Salvamontul şi echipajele de prim-ajutor de la pompieri. Bihorul iar s-a clasat undeva la coadă, adică pe locul opt cu doar 193 de milioane de lei vechi adunaţi în decursul unui an…Anul acesta campania „2% pentru SMURD” se desfăşoară doar până pe 15 mai…

Viorica Borz

 12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor