Ne citeşte din scoarţă în scoarţă

3Comentarii
Ne citeşte din scoarţă în scoarţă
ORADEA – – „Die bescheidenheit ist eine Zierde”, sunt cuvintele cu care ne-a întâmpinat dr. Alexandru Pop, pensionar, când l-am căutat acasă, curioşi să-l întâlnim pe unul dintre cei mai în vârstă cititori ai Jurnalului bihorean.

„Modestia e o virtute” sună traducerea zicalei nemţeşti, şi nea Sandu, aflat acum la venerabila vârstă de 95 de ani, pare să-l transpună în practică în fiecare clipă, cu înţelepciunea celui care a trecut printr-un război mondial, iar apoi prin războiul de 50 de ani al comunismului cu poporul român.
Nea Sandu nu vorbeşte prea mult despre acele timpuri întunecoase. La încheierea celui de-al doilea război mondial, a fost luat cu japca în partidul comunist, dar a şi fost dat afară, după doar doi ani. Nu le-a plăcut cum combătea…

Nici despre presa comunistă nu are prea multe de spus. „În ziare erau numai laude, totul mergea bine”, ne spune domnul Pop, fără să insiste. Însă privirea i se luminează când îşi aduce aminte de marile ziare ale tinereţii sale, între cele două războaie: Universul, Cuvântul, Gândul.

Nepot al lui Neş
Ochii săi sunt şi acum vii şi iscoditori, ca şi mintea sa, mânată de o curiozitate neostoită, în ciuda vârstei. Urmăreşte cu interes ştirile la televizor şi citeşte presa locală, pentru a afla ce se mai întâmplă în Oradea, România şi lume. E abonat doar la Jurnal bihorean, dar din presa locală mai citeşte şi alte ziare – ca Bihoreanul şi Gazeta de Oradea, „gazete de scandal”, zâmbeşte hâtru nea Sandu.

S-a născut la Mădăras, fiind al cincilea copil al unei familii ce număra patru băieţi şi două fete. E din stirpe nobilă, Teodor Neş fiindu-i unchi. Dintre cei 24 de nepoţi, a fost singurul pe care ilustrul autor al volumului „Oameni din Bihor” l-a adus la şcoală, la Oradea. Nea Sandu nu i-a înşelat încrederea: a absolvit cu brio dreptul, la Cluj, devenind doctor în ştiinţe juridice. A lucrat ca jurist la Prefectura Bihor, iar după preluarea puterii de comunişti, la Sfatul Popular.

A reuşit să determine pe unul din potentaţii regimului Ceauşescu să tipărească autobiografia lui Neş, în 1979. Tot dânsul a fost cel care a adus, după moarte, biblioteca unchiului Neş de la Bucureşti, în două camioane, cărţile fiind donate Bibliotecii Judeţene din Oradea şi Bibliotecii Teodor Neş din Salonta.

Mereu tânăr
Spiritul lui nea Sandu nu pare să se fi încovoiat sub povara anilor. Îşi aduce aminte cu mare precizie de întâmplări şi oameni din vremuri de demult, cu nume, cifre şi date, cu mare acurateţe. Nu stă degeaba: a tradus din franceză câteva cărţi, însă doar pentru propria sa plăcere. Se informează în permanenţă, fiind la curent cu noutăţile.

Din Jurnal bihorean cel mai mult îi plac comentariile, dar a remarcat şi faptul că ziarul nostru se preocupă foarte mult de cei tineri. „Îmi place că aduceţi copiii în redacţie”, ne spune domnul Pop, referindu-se la vizitele elevilor la Jurnal bihorean, despre care relatăm adesea în paginile ziarului. Ne propune să introducem o rubrică nouă în ziar: portrete de oameni ai locului. Îi promitem că primul va fi cel al unchiului său, Teodor Neş…

Seres Alexandru3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor