Ne împuţinăm pe zi ce trece

Ne împuţinăm pe zi ce trece
Mai multe nasteri. Mai putini decedati. Mai multe casatorii si mai putine divorturi. Stabilitate familiala mai mare. Mai multi salariati. Populatia judetului Bihor este tot mai putina si tot mai în vârsta de la an la an.

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele pozitive ale evolutiei social-economice a judetului Bihor în 2005, comparativ cu 2004. Statistica a fost prezentata de Dana Pasc, directorul Directiei Judetene de Statistica (DJS) Bihor într-o conferinta de presa saptamâna aceasta.


„Populatia stabila a judetului la 1 iulie 2005 era de 595.685 de persoane, în scadere cu 1.276 de persoane fata de anul precedent si cu 24,8 mii de persoane fata de anul 2000”, a precizat Dana Pasc. Diminuarile se datoreaza atât sporului natural negativ, cât si migratiei interne si externe.

Pe categorii


Din populatia totala, 48,6% reprezinta barbatii, 51,4% femeile. Pe medii, populatia din orase si municipii era de 300.514 locuitori, iar cea din comune de 295.171 de locuitori. Fata de anul 2000, populatia din mediul urban a crescut doar prin ridicarea în 2004 la rang de „urbe” a comunei Sacueni.

„În ultimii ani, populatia municipiilor si oraselor scade an de an prin migratia îndeosebi spre zonele limitrofe municipiului Oradea, ca Bors, Sânmartin, Sântandrei, Osorhei, Biharea”, a declarat directorul DJS Bihor.


Pe municipii, este repartizata astfel: municipiul Oradea cu o populatie de 206.223 de locuitori, municipiile Salonta si Marghita cu 18.505 locuitori, respectiv Marghita cu 17.411 locuitori. Municipiul Beius are 11.313 locuitori.


„Din analiza pe principalele grupe de vârsta rezulta continuarea procesului de îmbatrânire a populatiei, scazând an de an numarul si ponderea populatiei tinere”, a constatat Dana Pasc.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !