Nea notar, miliardar

4Comentarii
Nea notar, miliardar
Una dintre cele mai bănoase meserii din România este cea a notarilor publici. Acest lucru reiese din deciziile de impunere emise de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor pentru anul 2006.

În topul persoanelor fizice care au de plătit impozite la Finanţele bihorene pentru 2006 se află trei notari. Sumele pe care le au aceştia de plată sunt de 166.235, 150.170 şi 135.717 de lei şi reprezintă 16% din venitul brut. La un calcul simplu, rezultă că primul a realizat ?n 2006 venituri de peste zece miliarde de lei vechi.

DGFP Bihor a emis 16.239 de decizii de impunere pentru anul 2006. Dintre acestea 6.404 sunt decizii de plată, 4.547 decizii de restituit şi 5.288 decizii cu diferenţă zero. Diferenţele de impozit de plată sau de restituit, conform deciziilor de impunere anuală, se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Notari la judecată

Chiar dacă este bine plătită, meseria de notar incumbă şi riscuri, mai ales în tranzacţiile în care se infiltrează escrocii.

De pildă, notarii orădeniiFlorin Pană şi Dan Ogăşanu sunt judecaţi la nivelul Curţii de Apel Oradea în dosarul 3336/1/2006 în care actorii principali sunt Markovics Monika, Tripe Todea Simona, Demir Elena şi Fabian Fănică Marius. În acelaşi dosar cu tranzacţie „tip suveică” a fost cercetat iniţial şi notarul orădeanMatei Monica Mihaela, care a fost scoasă apoi de sub acuzaţie.

Anchetatorii susţin că Monika Markovics, împreună cu complicii săi, a vândut apartamentul unei pensionare din Oradea, folosindu-se de o împuternicire falsă. Cumpărătorii au achitat pentru imobil suma de 20.000 euro, dar s-au trezit la scurt timp şi fără bani şi fără apartamentul care avea deja un proprietar de drept. Procurorii spun că tranzacţiile ilegale au fost efectuate cu complicitatea a doi notari publici orădeni, cei care au întocmit practic contractul de vânzare-cumpărare.

Astfel, Florin Pană şi Dan Ogăşanu sunt şi ei în atenţia oamenilor legii, fără să recunoască însă nici una dintre acuzaţiile care li se aduc. “Într-adevăr, am fost puşi sub învinuire, dar nu am comis nici o ilegalitate. Practic, cauza este mai complicată, apartamentul respectiv fiind vândut de mai multe ori, intabulat de fiecare dată, şi aşa mai departe. Eu am autentificat nişte declaraţii făcute pe propria răspundere, aşa că singura persoană care poate fi trasă la răspundere este cea care a declarat lucruri neadevărate”, a precizat Florin Pană.

Pe de altă parte, se pare că învinuita a încercat să arunce pisica în ograda notarilor, declarând că nu a semnat şi nu a declarat nimic. Din acest motiv, anchetatorii au solicitat efectuarea unor expertize grafologice.

 

Şi fiu de notar…

Un alt caz care a făcut multă vâlvă este al lui Horia Maxim, care a fost complice cu doi indivizi reţinuţi în urma unui flagrant, în august 2007. Detalii despre acuzaţiile aduse lui Horia Maxim, fiu al unui renumit notar orădean, pot fi vizualizate în articolul de mai jos:

 • Prinsi in flagrant
 •  

  De asemenea, au mai întîmpinat probleme notarii orădeni care au autenftificat actele întocmite de „topograful nebun” Marin Sterian. Aceasta pentru că fostul ofiţer militar, col. Marin Sterian a întocmit documentaţii neconforme pentru zeci de hectare de teren situate îndeosebi de dealurile din jurul Oradiei.

  Dan Birta

  Cristian Horgoş  4Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  versiunea HTML a comentariilor