Neasiguraţi din cauza angajatorilor

ORADEA – Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a trecut la fapte. Astfel, în urma verificărilor din ultima perioadă, s-a descoperit faptul că la sfârşitul lunii decembrie 2006, din totalul de 566.577 de persoane înscrise pe listele medicilor de familie, au fost validate ca şi asigurate doar 477.372 de persoane. Asiguraţi

Adică 84,25%. Ponderea cea mai mare în cazul cazul persoanelor nevalidate o reprezintă salariaţii, invalidaţi pe motive de neplată a contribuţiei pe o perioadă mai mare de 3 luni. Aceasta din cauza angajatorilor care nu au depus declaraţiile nominale privind evidenţa angajaţilor cât şi a contribuţiei către fond.

„Pe această cale facem un apel la angajatori să vină să depună lunar declaraţiile, pentru a nu apărea neînţelegeri din această cauză. În primul rând, nerespectarea plăţii contribuţiei de 6,5% duce la diminuarea pachetului de servicii de bază, ce are loc după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei”, afirmă Oana Giurcă, purtător de cuvânt al CAS Bihor.

Pe de altă parte, asiguraţii sunt obligaţi să anunţe în termen de 15 zile medicul de familie şi casa de asigurări asupra modificărilor referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asigurat.

Potrivit spuselor Oanei Giurcă, pe lista celor nevalidaţi se află şi tinerii care au peste 18 ani însă au rămas în categoria „copii 0-18 ani”, eroarea de încadrare aparţinând medicilor de familie.

 

Măsuri

„ CAS Bihor a hotărât ca pentru luna ianuarie 2007, plata „per capita” să se efectueze integral în funcţie de lista de pacienţi de la 31.12.2006. Totuşi, până la sfârşitul lunii martie, medicii de familie trebuie să încadreze corect pacienţii în categoriile de asigurat corespunzătoare ”, spune Oana Giurcă.

Aceasta pentru că după această dată medicii de familie vor fi buni de plată. CAS-ul are obligaţia să încaseze de la medicii de familie care acordă servicii medicale din pachetul de bază contravaloarea acestora, în cazul în care beneficiarii nu figurează pe lista de asiguraţi.

„Din acest an, îndeplinirea calităţii de asigurat este o condiţie esenţială pentru ca pacienţii să beneficieze de serviciile cuprinse în pachetul de servicii medicale de bază. CAS-ul se angajează ca lunar să comunice medicilor de familie lista cu cei care nu mai îndeplinesc calitatea de asigurat.

Persoanele pentru care se vor efectua plăţile „per capita” din start pentru luna februarie, vor fi copiii între 0-18 ani, agricultorii, silvicultorii, persoanele fizice autorizate.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !