Nebuloasa salariilor minime

1Comentariu
Nebuloasa salariilor minime
ORADEA – Salariul minim brut pe economie, în contextul înregistrării contractului colectiv de muncă la nivel naţional la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei (MMSSF), la sfârşitul anului trecut, ridică nenumărate întrebări, atât din partea angajatorilor, cât şi a angajaţilor.

Multiplele nelămuriri pe care operatorii economici le au vizavi de legislaţia muncii în vigoare au făcut subiectul seminarului desfăşurat luni la Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor, în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor. „La seminar au participat peste 100 de persoane”, a estimat Monica Chereji, reprezentanta CCI Bihor. Deşi au stat şi în picioare, sau i-au ascultat pe experţii ITM din afara sălii de seminar, reprezentanţii agenţilor economici s-au sfiit în a-şi exprima toate întrebările, cel puţin la început.

 

Două salarii

Pentru a se asigura un dialog, un eventual parteneriat social, la seminar au fost invitaţi şi reprezentanţi ai sindicatelor. S-a discutat despre salariul minim brut pe ţară garantat în plată şi despre cel negociat, despre faptul că, deşi nu a fost încă publicat în M.O, contractul colectiv de muncă este aplicabil etc.

Reprezentanţii angajatorilor au aflat, printre altele, că înregistrarea contractelor colective de muncă se face la Direcţia Muncii, dar şi care este salariul minim pe care trebuie să îl acorde, în funcţie de standardele ocupaţionale. „Pentru firmele mici, cu mai puţin de 20 de angajaţi, trebuie să se acorde minim 440 de lei”, i-a răspuns Liviu Lupea, inspector – şef ITM Bihor, lui George Bălan, reprezentantul unei firme. „Salariul minim brut pe ţară negociat este cel pe care îl stabilesc anual părţile semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel naţional, respectiv patronatele şi sindicatele. Prin contractul colectiv de muncă la nivel naţional, negociat pentru anii 2007 – 2010, înregistrat la MMSSF la data de 29.12.2006, salariul minim brut pe ţară negociat de părţile semnatare este 440 de lei, începând cu 1 ianuarie 2007”, a spus Cristina Blikling, consilier juridic la ITM Bihor. Persoanele care au participat la seminar au avut ocazia de primi clarificări cu privire la modalităţile de angajare a personalului de conducere a societăţilor comerciale, dar şi precizări referitoare la modalitatea de completare şi transmitere a datelor, în registrul de evidenţă a salariaţilor. 

Claudia Curta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor