Necesitatea modificării legislației referitoare la evaziunea fiscală

Necesitatea modificării legislației referitoare la evaziunea fiscală
Până la data de 1 februarie 2014 articolul 10 din Legea nr. 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale prevedea:

Art. 10. – (1) În cazul savârsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute de prezenta lege, daca în cursul urmaririi penale sau al judecatii, pâna la primul termen de judecata, învinuitul ori inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savârsita se reduc la jumatate. Daca prejudiciul cauzat si recuperat în aceleasi conditii este de pâna la 100.000 euro, în echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat în aceleasi conditii este de pâna la 50.000 euro, în echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se înregistreaza în cazierul judiciar.

(2) Dispozitiile prevazute la alin. (1) nu se aplica daca faptuitorul a mai savârsit o infractiune prevazuta de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).

Începând cu data de 1 februarie , legiuitorul a modificat acest articol în sensul că persoana care achita întreg prejudiciul în cursul urmăririi penale sau până la primul termen de judecată , indiferent de sumă , beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă.

Considerăm că s-ar impune revenirea la posibilitatea aplicării unei amenzi administrative sau penale în cazul achitării integrale a prejudiciului, indiferent de suma reținută ca și prejudiciu , interesul principal fiind al recuperării prejudiciului.

Persoanele acuzate de săvârșirea unor astfel de infracțiuni ar fi interesate în recuperarea integrală a prejudiciului.

În practică , în majoritatea situațiilor ( exceptând prejudiciile mari și persoanele care au suferit condamnări anterioare ) , se aplică pedepse neprivative de libertate fără ca să se recupereze sumele de bani ce reprezintă prejudiciu sau recuperarea acestora să fie într-un cuantum redus.

În prezent , singura soluție legală pentru faptele săvârșite după data de 1 februarie 2014 , este cea de trimitere în judecată chiar dacă prejudiciul cauzat este mic (de exemplu 100 lei) si persoana în cauză este fără antecedente penale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !