Necesitatea pensiilor private

Necesitatea pensiilor private
Pensiile private de mâine sunt colacul de salvare al angajatilor de azi, declara Tudor Moldovan, presedintele Asociatiilor Pensiilor Administrate Privat (APAP), nou înfiintata.

Necesitatea unui sistem de pensii private rezida din faptul ca sistemul public de pensii nu poate oferi o pensie decenta participantilor la sistem, este de parere presedintele APAP. „Pensiile care se obtin din sistemul privat se adauga la sistemul public, iar participantul poate sa aleaga fondul la care sa contribuie. Sumele platite se acumuleaza si sunt investite de catre societatea care administreaza fondul de pensii, iar pensiile se platesc indexate o data cu inflatia”, a precizat Tudor Modovan.


Începând cu 1 iulie 2006, persoanele sub 35 de ani vor trebui sa contribuie la sistemul privat de pensii. Celelalte persoane pot adera în mod liber la un fond de pensii. Contributia va fi în primul an de colectare 2% din contributia individuala la sistemul public de pensii. Aceasta va creste anual cu 0,5%, pâna va ajunge la pragul de 6%. Contributia la pensia privata se va retine si vira în acelasi mod ca si contributia la sistemul public de pensii.

Dezavantajele sistemului public

Sistemul public de pensii functioneaza pe baza solidaritatii sociale. Cei care muncesc astazi sunt cei care care platesc pensiile pentru pensionarii existenti. Daca numarul persoanelor active este mai mic decât numarul pensionarilor, pensiile nu pot sa creasca decât daca creste contributia pentru pensii. „De asemenea, sistemul public de pensii este influentat politic si, prin urmare, supus abuzurilor de tot felul. Contributiile catre acest sistem (CAS) sunt percepute ca niste impozite sau taxe si reprezinta o povara pentru angajatori”, conchide presedintele APAP.

Dan Birta